İstanbul’un Tarihi Kayıp Batık Adası Vordonisi İçin Çalışmalar Sürüyor

İstanbul'un Tarihi Kayıp Batık Adası Vordonisi İçin Çalışmalar Sürüyor

Yaklaşık olarak bin 200 yıl önceye uzanan tarihi Vordonisi adası 1010 yılında İstanbul depremiyle sular altında kaldı.

Bölgede yaşayanlar dışında pek bilinmeyen ada, aslında 2 adadan oluşuyor. Biri büyük, diğeri küçük Vordo olarak geçen adalar, İstanbul’un 10 ve 11. adalarını oluşturuyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Yassı ve Sivriada’dan oluşan İstanbul Adaları’nın gizemli parçası olan Vordonosi, gelişen teknolojiyle birlikte 2000’li yıllarda daha fazla bilinmeye başladı. Bizans tarihçisi Semavi Eyice tarafından 1936 yılında kayıtlara geçen Vordonosi adasının, hemen karşısındaki Küçükyalı’da Satyros Manastırı’nın ikizi olduğu biliniyor.

Tarihi Vordonisi adasının gün yüzüne çıkarılması için Maltepe Belediyesiyle İstanbul Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi ortak çalışma yürütüyor.

Sualtı araştırmacı ve arkeologlardan oluşan ekip, tarihi batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirasına kabul edilmesini hedefliyor.

Yapılacak çalışmayla adanın tüm özellikleriyle keşfedilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Unesco’ya bir çalışma sunulacak. Sonraki aşama ise batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması ve turizme açılması.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ada ile ilgili şunları ifade etti, “Topraklarımızın altından gün yüzüne çıkan bu kültür mozaiği, bizlere birlik olmanın değerini bilmemiz gerektiği mesajını veriyor. Bu adada karbon 14 ve diğer bilimsel metotlarla bir araştırma yapılarak, kayaçların durumunun incelenmesi lazım ki gerçek tarih ortaya konulabilsin. Adanın kalıntıları üzerinde kestane, midye ve türevi deniz canlıları olduğu için tam olarak ana manastırı görebilmek mümkün olmuyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir