Türkiye Nasıl Çin Malları İstilasına Uğradı

Türkiye Nasıl Çin Malları İstilasına Uğradı

Türkiye Nasıl Çin Malları İstilasına Uğradı

Türkiye’de Çin mallarının girmediÄŸi sektör neredeyse yok gibi. Yapılan araÅŸtırmalara göre Çin malları, Türkiye’de en çok oyuncak, inÅŸaat malzemeleri ve konfeksiyon sektörünü etkilemiÅŸ. Süs eÅŸyasından kaleme, ayakkabıya, çakmaklara, tencere-tavadan çatal ve kaşıklara, elektronik bilgisayar malzemelerinden buharlı ütülere, telefon cihazlarından musluklara, çanta ve valizlere, diÅŸ fırçaları ve ÅŸapkaya kadar uzanan geniÅŸ bir mal çeÅŸitliliÄŸini ve derinliÄŸini görmek mümkün.

Ä°lk olarak 2004’ün sonlarına varıldığında Türkiye’de birçok sektör adeta bir Çin malları istilası ile karşı karşıya kalmıştır. Her 100 oyuncağın 95’i, 100 gözlüğün 45’i, 100 halının 25’i, 100 klimanın 50’si Çin malı olmuÅŸtur.

Bunun en büyük sebebi Türk ithalatçıların, bulunabilecek en ucuz Çin mallarının peÅŸine düşüp onları Türkiye’de ciddi kârlarla satıyor olmasıdır. Tahtakale’de, Çin’den mal getiren Türk iÅŸadamlarının sayısı oldukça fazladır. Bunlar toptancı-depo görevini üstlenmiÅŸ olup, ülkemize buradan dağıtım yapılmaktadır. Bazı Çinlilerde doÄŸrudan bu iÅŸi Türkiye’de yapmaktadır.

Çin’den yapılan ithalat, iç pazarı bozucu etkiler ve bazı sektörlerde ciddi tahribatlar yapıyor, onlarca sektörde mallarla rekabet edilemeyecek kadar düşük fiyatlarla karşılaşılıyor. Bu nedenle Türkiye ekonomisi her geçen gün daha çok bozuluyor.

Ayrıca endüstriyel Çin mallarının yayıldığını görüyoruz. Kimyevi madde, ecza ürünleri, motorlu taşıt ve yedek parçalar vb. Türkiye’de halihazırda gelen ürünlerde iç piyasada üretici firmaları en fazla zorlayan ürünlerin başında bisiklet, musluk, telefon bataryaları, seramik ve porselen ürünleri ile çeÅŸitli türde kurÅŸun ve tükenmez kalemler, valizler, çantalar, güneÅŸ gözlükleri çerçevesi ve bunların aksamları gelmektedir. Bunların yanında; çakmak ve aksamları, boru baÄŸlantı parçaları, duvar saatleri, akrilik minik battaniyeler, bantlar, bisiklet iç ve dış lastikleri, motosiklet iç ve dış lastikleri, kapı kilitleri, cam kapaklar, gemi zincirleri, çocuk arabaları en çok ithal edilen ve ulusal perakende pazarımızı zorlayan ürünler olarak görülmektedir. Monte edilmemiÅŸ vaziyette gelip burada monte edilen ürünlerde bulunmaktadır. Özellikle elektrik malzemelerinde, fotoÄŸraf malzemelerinde, motorlu taşıt ve yedek parçalarında bunlara raslanmaktadır.

Çin ile Türkiye arasındaki Türkiye aleyhine sürekli artan dış ticaret açığının nedeni Çinlilerin daha fazla satmasından dolayı deÄŸil, Türk ekonomisinin daha fazla talebinden kaynaklanıyor. Bu talebin dengelenmesinin yolu ise, üretimi teÅŸvik ederek daha fazla üretmek, Çin’den alınan malı Türkiye’de daha ucuza imal etmek ve asgari fiyat düzeyi ÅŸartı uygulanması gerekiyor.

Çin malları için asgari fiyat düzeyi uygulaması; belli bir malı daha ucuza satmanın mümkün olmayacağı ÅŸeklidir. Türkiye’deki ithalat artışına yüzdelik kısıtlama getirilerek pazarın tehdit edilmesinin ve üreticiyi zor durumda bırakmasının önüne geçilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir