İstanbul Sözleşmesi Bulgaristan’ın Red Oyu Nedeniyle AB’de Yasalaşamayacak
İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, Bulgaristan’ın Sözleşme’nin AB adına imzalanması kararını desteklemesinin mümkün olmadığı yönünde görüş belirtmesi nedeniyle Avrupa Birliği’nde uygulanamamasına sebep olacak.
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada Bulgaristan Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karardan ötürü Bulgaristan’ın Sözleşme’nin AB adına imzalanması kararını desteklemesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Karara göre İstanbul Sözleşmesinin bazı hükümlerinin içeriği, beyan edilen amaçların dışına çıkıyor ve belge, Bulgaristan Cumhuriyeti Anayasasına uygun bulunmuyor.
Bulgaristan’ın bu tutumu, Birlik üyesi devletler arasında oybirliğinin sağlanamamasından ötürü bütün Avrupa Birliği’nin Sözleşme’ye katılmasına engel olacak.
İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılan Avrupa Konseyi sözleşmesidir. 2015 itibarıyla 40 devlet tarafından imzalanmıştır.
Türkiye, 12 Mart 2012’de sözleşmeyi onaylayan ilk ülke olurken onu 2013-2015 yılları arasında 18 ülke (Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Karadağ, Malta, Monako, Polonya, Portekiz, Sırbistan, Slovenya) daha takip etti.
İstanbul Sözleşmesi’nin izleme ve denetleme komitesi olan ve kısaca GREVIO olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzmanlar Grubunun başkanlığını 2015’ten beri Prof. Dr. Feride Acar sürdürmektedir.