İsrail’in Zararlı Bilgisayar Programının Reklamlarına Dikkat

İsrail'in Zararlı Bilgisayar Programının Reklamlarına Dikkat
Trend Micro, bazı yazılımlarla birlikte gelen reklamlar diğer adıyla Adware’lere karşı kullanıcıları uyarıyor. Virüsler İsrail’li bir şirkete ait InstallBrain adlı reklam destekli yazılımıyla bulaşıyor. InstallBrain adlı programın içindeki reklamlara tıklandığında hiç farkında olmadan tıklama sahteciliği ve Bitcoin (sanal para) hırsızlığına kadar bir çok suçun ortağı haline gelinebilir.

Bu programla yayılan virüsler son dönemde başta Amerika, Japonya, Tayvan ve Hindistan olmak üzere 68 ülkede artış yaptı. Trend Micro uzmanları, 2013’ün Ağustos ayından beri takip ettikleri InstallBrain’in toplamda 150 ülkede 5 milyona yakın kişinin bilgisayarına virüs bulaştırdığını tespit etti. Virüs aynı zamanda kısıtlı sitelere erişimde kullanılan TOR internet tarayıcısı ağına da bulaştı. Türkiye’de de milyonlarca kullanıcı, farklı içeriklere ulaşmak için TOR’u bir alternatif olarak kullanıyor. Geçtiğimiz aylarda sosyal medya platformlarına erişimin kısıtlandığı dönemde TOR tarayıcısı Türk kullanıcılar arasında yoğun olarak kullanılmıştı.

Siz masum bir e-posta atarken bilgisayarınız başkalarına haksız para kazandırabilir. Virüsün bulaştığı bilgisayar kullanıcı kontrolünü kaybediyor bir zombi bilgisayara dönüşüyor ve Botnet adı verilen, binlerce bilgisayardan oluşan bir zombi bilgisayar ağının bir parçasına dönüşüyor. Böylece bilgisayarı kullanan kişi hiç farkına varmadan, virüsün komuta kontrol merkezinden gelen komutları uygulamaya başlıyor. Kötü niyetli kişiler bu cihazlar aracılığıyla dolandırıcılık yapabiliyor, tıklama sahteciliği gibi uygulamalarla haksız para kazanabiliyor, başka cihazlara siber saldırılar düzenleyebiliyorlar. Kullanıcıların bilgisayarlarını sömürerek kendileri için son dönemde internette kullanımı hızla yaygınlaşan sanal para birimi Bitcoin ürettirebiliyorlar.

Bu tür programlardan korunmak için bilgisayarınıza mutlaka Antivirüs programı yükleyin ve bu tarz programları bulup temizleyen programlarla zaman zaman bilgisayarınızı taratın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir