Ä°srail Hurmasına Gümrük Vergisi Yok Ä°srail’in GDO’lu Hurmaları Türkiye’de Satılıyor

İsrail Hurmasına Gümrük Vergisi Yok İsrail'in GDO'lu Hurmaları Türkiye'de Satılıyor

Türkiye hurma ithalatında Ä°srail’den Gümrük vergisi almıyor. Ä°thalat Rejimi Kararına Ek Karar baÅŸlıklı Bakanlar Kurulu kararı ile 18 Mayıs 2016’dan beri hurma ithalatında gümrük vergisi alınmıyor.

Müslümanlar için önemli deÄŸeri olan hurma ithalatında da Ä°srail’in önemli bir paya sahip olduÄŸu ortaya çıktı.

Türkiye, 2003 yılında Ä°srail’den hiçbir ÅŸekilde hurma ithalatı yapmazken, 2004 yılından itibaren hurma ithalatı hızla arttı.

Türkiye, 2016 yılında Ä°srail’den bin 439 ton hurma ithal etti ve 7 milyon 894 bin dolar para ödedi.

Türkiye Ä°statistik Kurumu 2017 yılı ilk çeyrek verilerine göre, Türkiye farklı ülkelerden toplam 13 milyon tona yakın hurma ithalatı yaptı. Türkiye en çok hurma ithalatı yaptığı 3. ülke Ä°srail’den 1 milyon 245 bin kilo hurma ithalatı gerçekleÅŸtirdi.

Hurma ithalatı için harcanan paranın yüzde 31’i İsrail’den yapılan ithalata ödeniyor.

Hurma Ãœrdün nehrinin iki yakasında yetiÅŸiyor. Ä°srail, Ãœrdün ve Filistin Eriha bölgesi üç üretici bölgesi. Ãœzerinde Kudüs yazan hurmaların çoÄŸunun nereden geldiÄŸi belli deÄŸil. Ä°srail, iÅŸgal ettiÄŸi Kudüs’ün topraklarında hurma yetiÅŸtiriyor.

Türkiye’deki duyarlı vatandaÅŸlar, Ä°srail’den hurma gelmesi üzerine boykot kampanyası baÅŸlattığından ötürü Ä°srailli hurma üreticileri farklı yöntemlerle Ä°srail hurmalarını Türkiye’ye satıyor.

Ä°srail hurmalarının genetiÄŸi ile oynuyor GDO’lu hurmaları satıyor. Hurmaların etli olması ve büyük olması için genetiÄŸi ile oynanıyor. GDO’lu olduÄŸu için normal hurmalara göre daha iri olarak dikkat çeken Ä°srail’den ithal edilen hurmaların kilosu 50-100 TL arasında deÄŸiÅŸen fiyatlarda satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir