İskandinav Ülkeleri Dijital Ekonomi ve Vergi Konusunu Görüşüyor

Danimarka, İsveç ve Finlandiya Maliye Bakanları dijital ekonomi vergileri hakkında toplantı yaptı.

Amerika’nın Vergi Reformu ile Getirilen Vergi Güvenlik Müessesi GILTI’yi örnek gösteren ülke Bakanları, 2018 Mart ayında AB Komisyonunun, dijital ekonomi için açıkladığı iki özel vergi kanunu önerisine atıfta bulundular.

Avrupa Birliğinin temel erozyonu ve dijitalleşme ışığında kâr değişimini önleyen aktif katılımı desteklendiği belirtildi fakan bu örneklerin ülkeler arasındaki mevcut vergilendirilebilir dijital ekonomi gelirleri için vergi indirimi ile mücadele etmek yerine, ülkeler arasında vergilendirilebilir gelirin tahsis edilmesini sağlamak için mevcut kuralları değiştirmeye çalıştırdığı belirtildi.

Bu durumun uluslararası olarak kurulan ilkelerden saptığı, geleneksel olarak, ihracat firmalarının ihracat istikametlerinde müşterileri bulunması nedeniyle vergi ödemedikleri vurgulandı.

Bakanlar açıklamalarında, dijital ekonominin, geleneksel ekonomide ki gibi, değerin oluşturulduğu yerde vergilenmesi gerektiğini savundular. Bu nedenle, belirli bir dijital iş modelindeki kullanıcıların, iş için değer oluşturup oluşturmadığı ve bunun vergi konusunda bir şekilde yansıtılıp yansıtılmayacağı konusunda kapsamlı bir analiz yapılması gerektiği belirtildi.

Bu analizin etkili olabilmesi için, OECD tarafından yeniden yapılması gerektiği ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir