Son günlerde Ermenistan ile Azerbaycan cephe hattında yaşanan gerilim ve Ermenistan yetkililerinin artan İran ziyaretleri Güney Azerbaycan Türklerinde tepkiye yol açtı.
İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti(Güney Azerbaycan) merkezi Tebriz’de 15 Nisan Cumartesi günü oynana maçta Güney Azerbaycan Türkleri Karabağ Bizimdir, Bizim Olacak tezahüratında bulundular.
İran Özel Harekat Polisi stada girmek isteyen taraftarlarda Azerbaycan ve Türkiye bayrakları araması yapması üzerine taraftarlar Karabağ Bizimdir, Bizim Olacak tezahüratlarında bulundu.
Güney Azerbaycan Milli Hareketi mensupları dönem dönem toplumsal hareketlerle varlıklarını gösterip çeşitli faaliyetlere imza atıyor.
İran Türkleri 35-40 milyonluk bir nüfusla, İran’ın kuzeybatısı, merkezi, güneyi ve kuzeydoğusunda yaşamaktalar. İran nüfusunun yüzde 40′ı Türk’tür.
İran yönetimi Türklerin yaşadığı bölgelerde Türkçe’nin resmi yerlerde kullanılmasını yasaklayarak yoğun bir asimilasyon politikası yürütmekte.
İran Türkleri, 1925′ten günümüze kadar devam eden bir süreçte ağır siyasi ve kültürel baskılara maruz kalarak, Türk sözcüğüyle bile kendilerini tanımlamaları yasaklanmıştır. 1991′den sonra Türk Cumhuriyetlerinin ortaya çıkışı, özellikle İran’daki Azerbaycan Türkleriyle sınırdaş olan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurulması, Karabağ savaşında İran devletinin Ermenistan’ı desteklemesi, İran’daki hâkim siyasi Şiilik ideolojisinin devlet yönetimindeki başarısızlığı ve 1979 Devrimi sırasında halka verilen sözlerin yerine getirilmemesi İran Türklerinin toplumsal psikolojisini daha önce hiç denemedikleri Türk kimliği eksenli toplumsal ağ ve hareketlilik oluşturmaya itmiştir.
İran’ın Başkenti Tahran’da Ermeni St.Sarkis kilisesi ve içinde sözde Ermeni Soykırımı anıtı bulunuyor. Ermeniler’in sözde soykırım anıtlarının en önemlilerinden birisi İran’da, ülkenin en büyük üçüncü şehri olan İsfahan’da yer alıyor. İran’da her yıl 24 Nisan’da Ermeniler Türkiye aleyhine sözde Soykırım yürüyüşleri gerçekleştirmektedir.