İran’daki etnik azınlıkların boykot ettiği Cumhurbaşlığı seçimini 68 yaşındaki Ruhani kazanmıştı.
Ruhani seçimleri kazandıktan sonra İran’ın Güney Azerbaycan bölgesinin başkenti Tebriz’de ayaklanmalar oldu. “Haray haray ben Türküm! Bakü Tebriz Ankara biz hara farslar hara!, Türkçe herkese okul olmalı” sloganlarıyla vatandaşlar haklarını aramaya çalıştı. Ancak İran Özel Polisi Türklere saldırdı. Onlarca kişi yaralanırken çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Ruhani’nin daha önce yalan söyleyip yerine getirmediği çok sayıda vaatleri var.
İran toplumundaki etnik azınlıkların rolü ve ikilemi bu oyda dikkate alınması gereken önemli bir parametre. Arap, Beluç, Kürd, Lor, Türk ve Türkmenler gibi azınlıklar nüfusun neredeyse yüzde 50’sini oluşturuyor ve İran’ın toprak bütünlüğünün yaklaşık yüzde 70’inde yaşıyor. İran’ın etnik azınlıkları teokratik hükümet tarafından büyük ölçüde görmezden geliniyor ve marjinalize ediliyor.
İran, sürekli hak arayan Türklere saldırırken sözde Ermeni soykırımını tanıyan İran’da Ermeni kilisesinde Türkiye aleyhine anıtı bulunduran ve bu soykırım yalanını inkar edeni cezalandıran bir ülke.
Urmiye kaymakamı tarafından Urmiye Kent Meclisi seçim sonuçları açıklandı. Büyük bir çoğunluğunu Güney Azerbaycan Türklerinin oluşturduğu Urmiye de yapılan seçim sonucunda 4 Kürt’ün Kent Meclisi’ne seçildiği ortaya çıktı.
İran Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle aynı günde yapılan Urmiye Kent Meclis seçimlerinde seçilen 11 üyeden 4’ünün Kürt olduğu ve yedekte bulunan 6 üyeden 3’ünün de Kürt olduğu açıklandı. Daha önce Urmiye Kent Meclisi’nde 15 üyeden sadece 3’ü Kürt kökenli idi.
Güney Azerbaycan Milli Hareketi siyasi çevreleri bu seçimlerde İran yönetiminin bilinçli bir şekilde terör örgütlerinin İran yapılanmasını destekleyerek Azerbaycan Türklerinin aleyinde hile yaptığını ve bu bu şekilde bölgede ağırlığı gittikçe artan Azerbaycan Milli Hareketini dengelemeye çalıştığını iddia ediyor.
İran yönetimi Amerika’nın desteklediği bu örgütleri destekleme hatasına kapılarak parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun farkında bile değil. Bölgedeki Türklere karşı güç gösterisi yapmak için Amerika’nın desteklediği örgütleri güçlendirerek olası İran parçalanmasına zemin hazırlıyor.
İran’da 1946’da Mahabad adıyla Kürt devleti kurulmuştu.
Amerika için kürtler sadece İran’da değil, tüm bölgede ülkeleri istikrarsızlaştırmanın en önemli ve en kullanışlı araçlarından biri olarak görülüyor. Türkiye ve Azerbaycan ise İran’ının bir bütün olarak kalmasını istiyor buna rağmen İran’da Türklere karşı sert ve kötü muameleler sürüyor.