İnternet üzerinden bot yani yapay zeka ile kurduğunuz iletişimde aslında bir yapay zekâyla değil de bir satış temsilcisiyle konuştuğunuzu düşünecek kadar kandırılmış olma tehlikeniz bulunuyor. Bu botlar veri toplayabiliyor, alışkanlıklarınızı öğrenebiliyor ve hatta ne yapmak istediğinizi siz farkına varmadan anlayabiliyorlar. Ayrıca botlar çağrı merkezi çalışanlarında işsizliğin artmasına neden olabilir. Bir botun gönderdiği mesajlar reklam olabilir. Sohbet botları yeni bir şey değil, fakat sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları sayesinde onlara duyulan bu yeni ilgi, bu defa çok şeyi değiştirebilir.
2001 yılında yaklaşık 30 milyon kişi tarafından kullanılan AOL Instant Messenger ve MSN Messenger’da aktif olan SmarterChild sohbet botu en eski botlardan biridir. Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarının popülaritesi azalmıyor. İşte bu noktada botlar devreye giriyor.
Bu alanda son zamanlarda çok sayıda oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Örneğin ilk olarak Telegram ve Kik gibi mesajlaşma uygulamaları için hazırlanan bot platformlar ve bot mağazaları ortaya çıktı.
Bu uygulamalar kullanıcıların spor, moda ve hava durumu gibi çok çeşitli konularda botlarla sohbet edebilmelerine olanak sağlıyor. Burada büyük hamle Microsoft ve Facebook’tan geldi. Her iki firma da son yıllarda kendi mesajlaşma platformlarında sohbet botlarından yararlanmanın yollarını arıyor ve buna üçüncü parti firmaların da katılmasını istiyor.
Microsoft CEO’su botların artık uygulamaların yerine geçeceğini düşünüyor. İngilizce konuşulan ülkelerde botlar önemli bir gündem konusu.
Botlar yemek sipariş etmek, uçak bileti veya otel rezervasyonu yapmak, teknik destek almak ya da hoşunuza giden bir giysinin belirli bir mağazada olup olmadığını bulmak için kullanılabiliyor.