Yapılan bir araştırmada katılımcılar iki gruba ayrılarak cevaplamaları için kendilerine bazı sorular verildi.
İlk grup katılımcılarından soruları cevaplamaları için internet kullanmaları istendi. İkinci grup katılımcılarına ise soruları internet kullanmadan kendi bilgilerine göre cevaplamaları istendi
Daha sonra aynı katılımcılara daha kolay sorular sorularak bu soruları istedikleri gibi cevaplamalarına izin verildi.
Sonuçlara göre; internete bakarak soruları cevaplayan grup katılımcılarının büyük bir çoğunluğu daha kolay sorularıda internete bakarak cevapladı.
Ayrıca bu katılımcılar daha kolay soruları cevaplarken daha az zaman ayırdı. Araştırma sonucuna göre insanlar bilgi kaynağı olarak interneti kullandıkça, ilerleyen zamanlarda bunu sık tekrarlıyor.
İnternet bilgi çeşitliliğinin fazla olması, sık güncellenmesi, kolay ulaşılabilir olması gibi avantajlara sahip. Ancak bir bilgi ararken hafızamızı taramak ve farklı bir bilgi kaynağı kullanmak yerine bu amaçlarla interneti tercih etmenin bilişsel performansımızı (örneğin problem çözme yeteneğimizi ve öğrenme sürecimizi) nasıl etkilediği sorusu ise halen cevaplanmayı bekliyor. Bugüne kadar yapılan araştırmalar bir bilginin elektronik ortamda ulaşılabilir olması durumunda bu bilgiyi hafızamıza kaydetmeye daha az ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor.