Gereksiz zararlı mail gönderenler özellikle son dakika haberler ve güncel olaylardan faydalanıyor. Gündeme gelen olaylardan yararlanarak kullanıcıların dikkatini çekmeden onlara gönderdikleri sahte e-postaları gerçek zannettiriyorlar. Hatta bu e-postaların büyük bir kısmı, sosyal paylaşım siteleri kullanılarak servis ediliyor.
Temmuz ayında Ebola haberleri ilk kez ortaya çıkmıştı hemen ardından Eylül ayında bu konu başlıkları kullanılarak kullanıcıları dolandırıp paralarını gasp etmek için toplu e-postalar gönderilmeye başlandı.
Kaspersky Lab uzmanlarının karşılaştığı Nijerya Mektubu dolandırıcılığının bir örneği de Ebola virüsünden ölecek olan Liberyalı zengin bir bayanın gönderdiği Ebola virüsü konulu bir e-posta. Bu e-posta, kadının virüsten ölen çocuklarıyla kadına yardım etmeyi kabul etmeyen yerel bir hastane hakkında uzun bir uydurma hikaye içeriyordu. 1,5 milyon doların üzerinde bir parayı gereken yardım kuruluşlarına aktarabilecek bir alıcıya bağışta bulunmak istiyordu.
Bir diğer sahte e-postayı yazan hırsızlar, kendilerini Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışanları olarak tanıtıyor ve dikkat çekmek için alışılmışın dışında bir yöntem deniyorlardı. E-postayı okuyan kişi diğer sağlık sorunlarıyla birlikte Ebola virüsünün de konuşulacağı bir konferansa davet ediliyordu. Aynı zamanda e-postayı alan kişiye yıllık 350.000 Euro maaşı olan ve ek olarak kendisine bir aracın tahsis edildiği DSÖ’nün İngiltere temsilciliği pozisyonlu bir iş teklifinde bulunuluyordu.
Kaspersky Lab ayın en sıra dışı e-postaları arasında koleksiyoncuların hedef alındığı istenmeyen mesajlara şahit oluyor. İngilizce dili kullanıcılarına Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma İngiliz madalyalarının yer aldığı ücretsiz bir broşür teklif ediliyor. Cömert tekliflerin yapıldığı e-postalar, sözde İngiliz savaş gazilerine ve ailelerine yardım etmek için kurulmuş olan SSAFA adlı yardım kuruluşundan gönderiliyor.
Eposta yoluyla hiçbir alakanızın olmadığı hikayelerle size para verileceği yönünde, hediye kazandığınızı ya da çeşitli teklifler yapılabilecek işlerle ilgili gönderilen mailleri dikkate almayınız. Bu tür teklifler her zaman telefonla ve yüzyüze yapılır maillerle bu teklifler yapılmaz. Ayrıca yardım kuruluşlarının kendi web siteleri bulunmaktadır.