İnsanlarda Miyop Hızla Artıyor Sebebi Yapay Işıklar
Miyop yani uzağı görememe sorunu hızla artıyor. Daha önce genetik zannedilen bu durumun aslında eğitim seviyesinin artmasıyla miyobun artması arasında çevresel faktörler ve hayat tarzındaki değişimlerden ötürü kaynaklandığı görüldü.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre 2000 yılında 1 milyar 400 milyon kişi miyop iken 2050 yılında bu sayı dünya nüfusunun yarısına ulaşacak. Dünya nüfusunun yarısı uzağı göremeyecek. Dünya nüfusunun onda biri ise yüksek düzeyli miyop nedeniyle görme yetisini kaybetme riskiyle karşılaşacak.
Dikkat çekici olan araştırmalarda özellikle gelişmiş ülkelerde yüksek oranda miyop vakalarında hızlı bir artış olması.
Doğu Asya ülkelerinde miyopluğun çok yaygın olduğu ve Singapur, Çin, Tayvan, Hong Kong, Japonya ve Güney Kore’de üniversite öncesi öğrencilerde miyopluk oranının yüzde 80-90 olduğu ortaya çıktı.
Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerindeki hızlı yükselişin nedenleri olarak, yaşam tarzlarında açık havada geçirilen zamanın azalması, yapılan işle göz arasındaki mesafenin azalmasına yol açan yakın çalışma koşullarındaki artış, Singapur, Çin, Tayvan ve Güney Kore gibi ülkelerde küçük yaşlarda başlanan yoğun eğitim sistemlerinin baskısı, elektronik cihazların aşırı kullanımı, ışık seviyelerinde değişim (açık havadaki zamanın azalmasına bağlı olarak) ve değişen diyet alışkanlıkları sayılıyor.
Kapalı alanlarda daha çok zaman geçirme, yapay ışığa daha çok maruz kalma, televizyon ve mobil cihazlar karşısında geçirilen süre artışı gibi nedenler son yıllarda miyop vakalarındaki hızlı artışın temel sebepleri olduğu düşünülüyor.
Araştırmalar açık havada geçirilen zaman ve aktivitelerde gözdeki odaklanma sorununda azalma olduğunu gösteriyor. Doğal ışık, retinada dopamin salgılanmasını sağlayarak gözün yatay ekseni boyunca uzamasını azaltıcı etkiye sahip oluyor.
Göze gelen ışığın, sinir hücreleri tarafından algılanıp beyne iletildiği retina üzerine doğru biçimde odaklanamaması, yakın ve uzak görme ile ilgili ortaya çıkan görme sorunlarının temel nedeni.