İnsanların çok farklı renklerde ten renkleri var. Bu ten rengini belirleyen, deride bulunan melanin pigmentinin türü ve miktarıdır. Melanin deriye, göze, saça renk veren pigmenttir.
Deride melanin pigmentinin iki türü bulunuyor. Bunlardan eumelanin: kahverengi veya siyah rengi, pheomelanin: sarı veya kırmızı rengi verir.
Teni koyu renk olan insanların cildinde eumelanin üretimi daha fazlayken, teni açık renk olan insanlarda pheomelanin üretimi daha fazladır.
Pigment miktarı ve melanosit hücrelerinin sayısının düşük olması ten renginin açık olmasına neden olur. Deriye renk veren pigmentlerin türü ve miktarı genler tarafından belirlenir. Kit ligand (KITLG) geni melanosit hücrelerinin gelişiminde anahtar rolü vardır.
Afrikalılar ile Avrupalılar ve Doğu Asyalılar arasındaki renk farklılığının nedenlerinden birinin KITLG geni olduğu düşünülüyor.
İnsanların farklı ten renklerine sahip olmasında etkili olabilecek genlerden biri de SLC24A5 genidir. Koyu renk çizgileri olan zebra balıkları ile parlak sarı renkte çizgileri olan zebra balıklarını karşılaştıran bilim insanları SLC24A5 genindeki mutasyonun bu farklılığın sebebi olabileceğini belirledi. Bu genin ten rengindeki etkisinin nasıl olduğu tam olarak bilinmiyor.