İnsan Beyni Birçok Fonksiyonu Basit Bir Algoritma Sayesinde Yerine Getiriyor
Amerikalı bilim adamları insan beyninin birçok fonksiyonu yerine getirmesini sağlayan eylemleri basit bir algoritma sayesinde hallettiğini belirtiyor. Bu algoritma sayesinde yenilen yemekler hatırlanıyor, okunan bir sayfadaki ifadeler tekrar anımsanabiliyor.
Beynin farklı bölgelerindeki algoritmalar ilk kez deşifre edildi.
Augusta Üniversitesi sinirbilimcisi Dr. Joe Tsien’e göre, beyindeki karmaşık hesaplamaların altında basit bir matematiksellik yatıyor ve zeka belirsizlik ve sınırsız olasılıkla ilgilenen araç.
Tsien, evrensel bir prensip olabilmesi için algoritmanın birçok sinirsel devrede yer alması gerektiğini, bu yüzden yedi farklı beyin bölgesine baktıklarını belirtti.
Tek bir ofis koltuğu bir anlam ifade etmezken onun kullanıldığı büroyu ve nerede durduğunu hatırlayabiliriz.
Tsien ve ekibi fare ve hamsterların beyinlerindeki yedi farklı bölgenin algoritmasını tespit etmeyi başardı. Frontiers in Systems Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmada, söz konusu algoritmalar yemek ve korku gibi temel içgüdüleri kapsıyor.
İnsan beyninde yaklaşık 86 milyar sinir hücresi bulunuyor. Beyin için karmaşık problemlerle uğraşmak doğasından gelen bir yükümlülük. Sonsuz gibi gelen bağlantılar cennetini anlamlı kılan da, hayatta karşımıza çıkan sonu gelmez öğrenme ve tecrübe etme süreci.
Sinirbilimcilerin yanı sıra bazı bilgisayar bilimciler beynin sadece özel bilgiyi tutmanın çok ötesine giden fonksiyonlarını nasıl gerçekleştirdiğini uzun süredir merak ediyor. Bunlar arasında bilgiyi genellendirmek ve kısa bilgilere indirgeme özelliği yer alıyor.
Deneylerde, dört farklı yemekten oluşan 15 farklı kombinasyon farelere sunuldu. Deney sonuçlarında, sinir gruplarının beyin gelişimi öncesinde kurulmuş olduğu düşüncesi güçlendi. Bu bulgunun sebebi, sinir gruplarının yemek tercihleri yapılır yapılmaz belirmesi oldu.
Araştırmalar aynı zamanda beyin büyüklüğünün de önem teşkil ettiğini gösterdi. İnsan ve hayvan beyinleri altı katmanlı beyin zarına sahip olsa da, öğrenme ve hafıza da önemli rol oynayan dış katman ne kadar genişse sinir grupları ve FCM için de o kadar alan açılıyor.