İnşaat İskele İş Güvenliği Kuralları Yürürlüğe Giriyor

İnşaatlardaki İskelelerle İlgili Kurallar Yürürlüğe Giriyor

Ä°nÅŸaat sektöründe kullanılan dış cephe iskelelerinde hatalı iskeleler iÅŸ kazalarına ve işçilerin hayatına mal olurken, çevreye büyük tehlike saçıyordu. Türkiye’de ilk kez iskele kuruluÅŸu kurallara baÄŸlandı. Bu kurallar 01 Temmuz 2015 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Binaların dış bölümlerine duvar, sıva, ısı, ses ve su yalıtımı, kaplama, boya, montaj işleri, restorasyon, yıkım ve söküm ile onarım ve güçlendirme işleri için yapılan iskeleler belli kurallara göre inşaa edilecek.

İskele yükseliği 13,5 metreyi aşarsa iskelenin tamamı çelik veya alüminyum bileşenlerden oluşmak zorunda. Uygulama ile söküm aşamalarında yüklenici ve şantiye şefi, yapı denetim kuruluşu ve iş güvenliği uzmanlarınca izlenip denetlenecek.

İskelelerin kurulu olduğu yola bakan cephelerde yapılacak çalışmalarda bölgeyi kullanan insanların zarar görmemesi için yapı malzemesinin düşmesini önleyecek çuval kumaşı, file, branda, levha veya aynı işlevi görebilecek benzeri iskele örtüsü ile kaplanması zorunlu olacak.

Ancak katlara malzeme çıkarmak için kullanılan hareketli ve motorlu iş iskeleleri ile beton dökümünde kalıbı taşıyan kalıp iskeleleri kapsam dışında tutuldu. Bu iskeleler çöktüğünde o esnada oralarda çalışan, oradan geçen herkes yaşamını kaybedebilir.

Resmi gazetede yayınlanan tebliğ:
//www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/09/20140919-8.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir