Biyoyakıtlar, biyoetanol, biyobütanol, biyodizel ve biyogazlarla ilgilidir. Biyokütle elde etmek üzere, şeker kamışı, şeker pancarı, mısır, dallı darı, arpa, keten tohumu, ayçiçeği, kolza, soya fasulyesi gibi pek çok değişik bitki yetiştirilebiliyor.
İngiltere daha önce kömürle çalışan ülkenin en büyük Drax Elektrik Santralini, biyoyakıt ile çalıştırıyor.
İngiltere 2025 yılına kadar ülkedeki bütün elektrik santrallerini, odun yongası gibi alternatif kaynaklarla çalıştıracak.
Dünyadaki birçok ülke, özellikle gelişmiş ülkeler, enerji politikaları gereği yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım paylarını artırmak istemektedirler.
2025 yılında toplam enerji tüketiminin yüzde 25’ini yenilebilir enerjilerden karşılamayı hedefleyen ve bu yönde projeler geliştiren Amerika, biyodizel konusunda da kendi ulusal sistemini kurmuştur.
Malezya, dünyanın en büyük hurma yağı üreticisi ve ihracatçısıdır. Ülke genelinde hurma ağacı dikimine ciddi teşvikler getirilmiştir. Ayrıca biyodizel üretimine yönelik standartlar getirilmiştir.
Brezilya, biyoetanolde yüzde 80’lere varan kullanım oranı sağlayarak biyodizel üretimine de geçmiştir. En büyük ihracat kalemlerinden biri olan kene tohumu, soya ve soya yağı kullanımını biyodizele kaydıran Brezilya, hurma ağacı dikimini de teşvik etmektedir.
Hindistan biyoyakıt ekolojisine uygun Jatropha bitkisine yoğunlaşmıştır. Araştırmalarını bu doğrultuda düzenlemiştir.
Çin ekonomisi hızla büyüdüğü için enerji ihtiyacı da artmaktadır. Bu doğrultuda kendi kaynaklarına yönelik ulusal biyoyakıt politikasını kararlılıkla uygulamaktadır. 2003 yılından itibaren biyoetanol üretimini hızla artırmıştır. Biyoetanol üretiminde mısır, sorgum kullanmaktadır.