İki Turlu Erken Seçim Sistemi Nedir

İki Turlu Erken Seçim Sistemi Nedir

Anayasa değişikliği paketinde, erken seçim ihtimaline imkân tanınmıştı. 1 Kasım 2015’te yapılan son genel seçimler uyarınca, parlamentoya girenlerin milletvekili emekliliği hakkını kazanmaları için gereken 2 yıllık süre 1 Kasım 2017’de doldu. Partili Cumhurbaşkanlığı ile milletvekili genel seçimlerinin birlikte yapılacağı erken seçimin 2019 yılından önce 1 Kasım 2017’den sonraki bir tarihte yapılması bekleniyordu.

Türkiye’de 26 Haziran 2018’de yapılacak olan erken seçim çok sayıda değişiklikleri beraberinde getirecek.

İki turlu olan Cumhurbaşkanı seçiminde ilk oylamada çoğunluk sağlanamadığında ikinci pazar günü tekrar seçim yapılacak ve ilk oylamada en fazla oyu alan iki aday katılacak. İkinci turda fazla oyu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk turda yüzde 51 oy oranını yakalayan kişi Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı, 5’er yıllığına en fazla 2 kez seçilebilecek ancak Meclis, Cumhurbaşkanının 2. döneminde seçimlerin yenilenmesine karar verirse Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Böylece görev süresi, teorik olarak 15 yıla yaklaşabilecek.

100 bin seçmenin imzasıyla aday gösterilebilecek.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanı devletin ve yürütmenin başı olacak.

Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları atayacak ve görevlerine son verecek. Cumhurbaşkanının hastalığı ve yurt dışına çıkması durumlarında yerine bir yardımcısı vekâlet edecek ve cumhurbaşkanı yetkilerini kullanabilecek.

Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanması için yönetmelik çıkarabilecek. Bütçeyi cumhurbaşkanı yapacak.

Bakanlar Meclis dışından atanacak. Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırsa Meclis üyelikleri sona erecek.

Milletvekili sayısı 600’e yükselecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir