İçme Suyu İçindeki Zararlı Maddeler Nelerdir

İçme Suyu İçindeki Zararlı Maddeler Nelerdir

İçme Suyu İçindeki Zararlı Maddeler Nelerdir

pH, suyun asit ve baz durumunu gösterir. Genel olarak pH değeri 4,5 ile 9,5 arasında değişmektedir. pH değeri 7 olan su nötrdür, asit ile baz dengesi sağlanmıştır. 7 üzeri değerler alkali olduğunu, 7 altında ise asidik olduğunu gösterir.

Su pH’sinin insan sağlığı üzerinde olumlu ya da olumsuz bir kanıt bulunmamaktadır. İçme suyunda pH değeri yüksek olanı değil bikarbonat düzeyi yüksek olanı kanda asit ile baz dengesini sağladığı bilimsel olarak açıklandı.

Bir içme suyu içinde ne kadar çok kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat varsa, o kadar sağlıklı ve kalitelidir. Kullanılan içme suyunun üzerinde yazan etiketlerdeki değerlere dikkat edilmelidir. İçerdiği magnezyum ve kalsiyum miktarlarına bakılmalıdır. Su içindeki magnezyum miktarı 75 mg ve kalsiyum miktarı 250 mg miktarlarına ne kadar yakınsa su o kadar sağlıklıdır. Bikarbonat değerininde 600 miligramın üzerinde olması sağlıklıdır.

İçme suyunda dikkat edilmesi gereken iki zararlı bileşen Mangan ve Demir’dir. Bu iki zararlı bileşen için satın aldığınız içme suyunda izin verilen değerleri Demir için 0,05 mg/L, Mangan için 0,01 mg/L

Sağlıklı içme suyu için çok dikkatli olmak gerekiyor. Pet şişelerde satılan markalı içme sularında bile zaman zaman istenmeyen durumlar ortaya çıkıyor.

Sağlıklı içme sularında; fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler olmamalı. Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir. Suda sağlığa zararlı Arsenik, Kadmiyum, Krom, Kurşun, Cıva gibi bazı zehirli kimyasal maddeler bulunmamalıdır.

Bunun yanında; baryum, nitrat, florür, klorür, radyoaktif maddeler ve amonyum gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde olduklarında sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir