Bir içme suyu içinde ne kadar çok kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat varsa, o kadar sağlıklı ve kalitelidir. Kullanılan içme suyunun üzerinde yazan etiketlerdeki değerlere dikkat edilmelidir. İçerdiği magnezyum ve kalsiyum miktarlarına bakılmalıdır. Su içindeki magnezyum miktarı 75 mg, ve kalsiyum miktarı 250 mg miktarlarına ne kadar yakınsa su o kadar sağlıklıdır. Bikarbonat değerininde 600 miligramın üzerinde olması sağlıklıdır.
Dikkat edilmesi gereken iki zararlı bileşen Mangan ve Demir’dir. Demir, suyun rengini sarıdan, kahverengine doğru, Mangan ise suyun rengini siyaha doğru renklendirir.
Bu iki zararlı bileşen için satın aldığınız içme suyunda izin verilen ideal içme suyu değerleri Demir için 0,05 mg/L, Mangan için 0,01 mg/L olmalıdır. Mangan için sıkı sınırlayıcı değerler önerilmektedir.
İçinde mangan oranı yüksek olan suyu ilk kez içen kişilerde ishal gibi bağırsak problemi oluşur. Fazla miktarda mangan alındığı zaman karaciğere zarar vererek ciddi rahatsızlıklara neden olur. Mangan toz olarak solunursa zehirler.
Zengin mineralli su tüketen insanların yaşadığı bölgelerde kalp ile damar hastalıklarından kaynaklanan ölüm oranlarının daha az olduğu belirlendi.
Mineralli suların karbonat içermesi kanda asit ile baz dengesini, metabolizmayı ve idrar yolları ile böbrek fonksiyonlarını olumlu etkiler.
pH, suyun asit ve baz durumunu gösterir. Genel olarak pH değeri 4,5 ile 9.5 arasında değişmektedir. pH değeri 7 olan su nötrdür, asit ile baz dengesi sağlanmıştır. 7 üzeri değerler o suyun alkali olduğunu altında ise asidik olduğunu gösterir.
Su pH’sının insan sağlığını olumlu ya da olumsuz yönde etkilediğine dair bir kanıt bulunmamaktadır. Suların pH değeri yüksek olanı değil bikarbonat düzeyi yüksek olanı kanda asit ile baz dengesini sağladığı bilimsel olarak gösterildi.