İbadet Gizli Olmalı Gösteriş İçin Yapılan İbadetler İnsanları Kurtarmayacak
Pek çok İslam bilgini, nice küçük amellerin iyi niyet ile büyüdüğünü ve nice büyük amellerin de kötü niyet ile küçüldüğünü, bundan dolayı amel etmeden evvel niyet etmenin gerekliliğini vurgulamaktadırlar.
Yine Hz. Muhammed “Müminin niyetinin amelinden hayırlı” olduğunu haber verir. Çünkü İbadetlerin gizli olanı makbuldür. Niyet de gizli bir amel olması nedeniyle, diğer dışarıdan gözlenebilen bedensel ibadetlerden daha üstün olduğu bildirilmiştir.
Ayette ibadetin gizlisi helaldir, gösteriş için yapılan ibadetler sizi kurtarmayacaktır, denilmekte.
Hz. Peygamber, ibadetlerin içten gelen bir istekle yapılmasını tavsiye etmiştir:
Hardal tanesi kadar en ufak bir gösteriş (riya) bulaşmış olan hiçbir amel asla kabul edilmeyecektir (Ebu Davud, Libas, 26) buyurarak ayıplanma korkusu, maddi menfaat ve gösteriş için ibadet etmekten şiddetle müminleri sakındırmıştır.
Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar (Mâûn suresi, 4-6. ayetler) uyarısı gereğince amellerinde Allah rızası dışında bir niyetten Allah’a sığınmıştır.
Gösterişin, yaptığımız ibadetlerin boşa gitmesine sebep olacağını ifade eden Peygamber Efendimiz, bir sohbet esnasında sahabelerine:
Sizin hakkınızda en çok korktuğum şey küçük şirktir, diyerek endişesini dile getirmiştir. Ashab-ı Kiram,
Küçük şirk: Başkalarına gösteriş için ibadet yapmaktır. Allahü Teala, kıyamet günü herkesin amelinin karşılığını verirken, gösteriş için ibadet yapanlara şöyle der: Dünyada kendileri için gösteriş yaptığınız kimselere gidin. Bakın bakalım onların yanında size verecekleri bir şey bulabiliyor musunuz? (İbn Mâce, Fiten, 9)