Hollanda Seçim Sonuçları Belli Oldu

Hollanda Seçim Sonuçları Belli Oldu

Seçimlerde İşçi partisi hezimete uÄŸradı Türklerin kurduÄŸu parti baÅŸarı saÄŸladı. Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduÄŸu DENK Partisi 3 milletvekili çıkardı. Parti Avrupa’da yabancı kökenlilerden oluÅŸan ilk parti olma özelliÄŸi de taşıyor.

Son yıllarda Hollanda’da Müslüman ve Türk karşıtlığının giderek artması üzerine sesi duyulmayan insanların taleplerini dile getirebilmek için siyasi arenaya giren DENK’in katıldığı ilk seçimde milletvekili çıkarması önemli görülüyor. DeÄŸiÅŸik partilerden toplamda 7 Türk kökenli aday, milletvekili olarak meclise girmeyi baÅŸardı.

Hollanda erken genel seçimlerini, 33 milletvekili çıkaran mevcut BaÅŸbakan Mark Rutte’nin liderliÄŸindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı. Sonuçlara göre, en az 4 partili bir koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor.

Irkçı lider Geert Wilders’in Ä°slam ve yabancı karşıtı, aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisi (PVV) ise ikinci oldu. Jesse Klaver liderliÄŸindeki YeÅŸil Sol (GL) oylarını katbekat artırırken, seçimin en büyük kaybedeni sosyal demokrat İşçi Partisi (PvdA) oldu. Ä°slam karşıtı söylemlerde bulunan Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) 19 vekil kazandı.

Toplam 150 milletvekilinin partilere dağılımı
33 milletvekili Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD)
20 milletvekili Özgürlük Partisi (PVV)
19 milletvekili Demokratlar 66 (D66)
19 milletvekili Hıristiyan Demokrat Parti (CDA)
14 milletvekili YeÅŸil Sol (GL)
14 milletvekili Sosyalist Parti (SP)
9 milletvekili İşçi Partisi (PvdA)
5 milletvekili Hristiyan Birlik (CU)
5 milletvekili Hayvanlar için Parti (PVDD)
4 milletvekili 50PLUS (50+)
3 milletvekili Reformcu Siyasi Parti (SGP)
3 milletvekili DENK Partisi
2 milletvekili Demokrasi İçin Forum (FvD)

DENK Partisi baÅŸkanı Tunahan Kuzu, yaptığı açıklamada, “Selçuk Öztürk ile partiyi kurduÄŸumuzda hayalimiz vardı ve biz bunu ÅŸimdi gerçekleÅŸtirdik. Yabancı kökenliler birlik olarak bu baÅŸarıyı elde ettik. Hollanda’da artan Irkçılık ve Ä°slamofobiye karşı en güzel cevabı oylarınızla verdiniz. Hollanda hepimizin” dedi.

Hezimet yaÅŸayan İşçi Partisi (PvdA) üyesi Hollanda Maliye Bakanı ve Euro Grup BaÅŸkanı Jeroen Dijsselbloem, Türk bakanlara karşı tavrıyla tepki çeken Rotterdam Belediye BaÅŸkanı Ahmed Aboutaleb, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin dondurulması tartışmalarını baÅŸlatan Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ve AB Komisyonunun Birinci BaÅŸkan Yardımcısı Frans Timmermans görevlerine veda edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir