Hollanda Hakkında Kısa Özet Bilgi

Hollanda Hakkında Kısa Özet Bilgi

Başkenti Amsterdam olan Hollanda’nın, Kuzey ve batısı Kuzey denizi, güneyi Belçika, doğusu ise Almanya ile komşu ülkedir. Ülke topraklarının büyük bir kısmı deniz seviyesinin altında yer alır. Yüzölçümü 41 bin 528 kilometrekaredir.

16 milyon 780 bin nüfusa sahiptir.

Ülkede yüzde 79 oranında Hollandalı, yüzde 2,3 oranında Türk, yüzde 2,2’şer oranlarda Endonezyalı ve Alman, yüzde 2,1 oranında Faslı, yüzde 2 Surinamlı, yüzde 0,8 oranında Antiller ve Aruba kökenliler yaşamaktadır.

Hollanda Krallığı, 10 Ekim 2010 tarihinden beri Hollanda, Curaçao, St. Maarten ve Aruba olmak üzere 4 ülkeden oluşmaktadır.

Hollanda ekonomisi ağırlıklı olarak ulaştırma, lojistik ve dağıtım sektörleri, finans sektörleri, madencilik, metal, petrol ürünleri, kimya ve gıda sanayileri üzerine kuruludur. İnşaat sektörü, tarım, hayvancılık ve balıkçılık, diğer önemli ekonomik faaliyetleri oluşturmaktadır.

Türkiye ile Hollanda ilişkilerinin tarihi 17. yüzyıla uzanmaktadır. Hollanda, Türkiye’ye AB ülkeleri ortaklı uluslararası yatırım yapan firma sayısı bakımından, Almanya ve İngiltere’den sonra üçüncü sıradadır.

Başlıca ticaret ortakları : Almanya, Fransa, Belçika, Çin
Başlıca ihracat kalemleri: Makine ve ekipmanlar, kimyasallar, yakıtlar; gıda maddeleri
Başlıca ithalat kalemleri: Makine ve ulaşım araçları, kimyasallar, yakıtlar, gıda maddeleri, giyim

Türkiye’nin Hollanda’dan en fazla ithal ettiği ürünler: Metal cevherleri, kara ulaşım araçları, plastik ve kimyasallar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir