Dünya çapında bilinen 94 ülkede yaklaşık 12 milyon hektar alan üzerinde yetişmekte olan Hindistan Cevizi ağaçları tehlike altında.
Büyük bir hızla yayılan ve milyonlarca ağacı yok edebilen sararma hastalıkları, Afrika, Asya, Güney Amerika ve Pasifik Bölgesi’nde çok sayıda yeri etkiledi. Ada ekosistemlerinin hassas doğası nedeniyle de en ciddi kayıplar Pasifik bölgesinde yaşanıyor.
Tarımın geleceği için önem taşıyan birçok varyete yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Bazı çiftçiler bu varyetelerin önemini bilmiyor. Örneğin, meyveleri çalınıyor diye arazisindeki nadir bir varyete örneğini kesen çiftçi, farkında olmadan bu varyetenin yok oluşuna katkı sağlıyor.
Fildişi Sahili, Fransa ve Çin işbirliğiyle yürütülen çalışmalarla Hindistan Cevizi genomu haritalanıyor.
Hindistan cevizi, özellikle suyuyla, son yıllarda pazarda kendine ciddi bir pay edindi. Büyük firmaların bulunduğu bu pazarda, 200’den fazla marka yer alıyor. Hindistancevizi suyunu bazı markalar küçük boy şişelerde alkollü içecek fiyatına satıyor.
Cevizin içindeki etli kısım hem yaş hem de kuru olarak tüketilebildiği gibi, hindistancevizi yağı elde etmek için de kullanılıyor. Cevizin dışını saran liflerden ip üretiliyor, içteki suyundan (ya da sütünden) ise gıda sektöründe çeşitli şekillerde yararlanılıyor.