Ziraat odaları birliği başkanı, Zeytinyağı üreten ülkeler içinde en az Türkiye’de tüketildiğini açıkladı.
Türkiye’de kişibaşına ortalama zeytinyağı tüketimi 2 litre olurken Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye’de ortalama 8 litre, İtalya ve İspanya’da ortalama 14, Yunanistan’da 24 litreyi buldu.
Zeytinyağı pahalı ve margarin, ayçiçek yağı gibi tüketim alışkanlığı nedeniyle tüketimi artmıyor.
Bitkisel yağ açığının kapatılması için zeytinyağının devreye sokulması gerekiyor.
Çiftçiler üzerine düşeni yapıp, mevcut ağaçları artırdı. Bunun karşılığında, çiftçinin maliyetlerini düşürecek her türlü tedbirin alınması, ilaç, gübre, elektrik, sulama ve mazot fiyatlarının düşürülmesi desteklerin artırılması gerekiyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2013 yılı verilerine göre, zeytin üretiminin yüzde 38,6’sı İspanya, yüzde 14,4’ü İtalya, yüzde 9,8’i Yunanistan, yüzde 8,2’si Türkiye, yüzde 5,8’i Fas, yüzde 5,4’ü Tunus, yüzde 4,1’i Suriye’de yapılıyor.
Türkiye’de 2012-2013 üretim sezonunda 201 bin tonla rekor seviyeye ulaşan zeytinyağı üretimi, 2013-2014 sezonunda 130 bin tona kadar geriledi. Zeytinyağı üretimi 2014 yılında yüzde 45,75 artışla 189 bin 481 tona yükseldi.
Bursa ilinde üretilen zeytinin tamamı sofralık. Mersin ve Manisa illerinde de sofralık zeytin üretimi ağırlıktadır. Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Çanakkale ve Hatay illerinde gerçekleştirilen zeytin üretiminin yüzde 75’inden fazlası yağlıktır.
Binlerce yıldır üretimi yapılan ve kutsal kitaplarda adı geçen zeytinin sıkılması ile elde edilen zeytinyağı içerdiği antioksidanlar, karotenoidler, fenolik bileşikler ve vitaminler bakımından beslenme ve sağlık üzerindeki önemi büyük.
Zeytinyağı, içerdiği bileşikler nedeniyle oksidasyonu engelleyerek kötü kolesterolü azalttığı ve iyi kolesterolü artırdığı bilimsel çalışmalarda vurgulanmaktadır. Ayrıca, doymamış yağ asitlerinin özellikle meme, kalın bağırsak ve prostat kanserlerinde azalmayla yol açtığı yapılan çalışmalarda belirtilmektedir. Yağlardan alınan enerjinin günlük kalori ihtiyacının yüzde 30’unu aşmaması ve bunun da yüzde 60-70’inin zeytinyağından sağlanacak şekilde beslenilmesi uzmanlarca önerilmektedir.
Zeytinyağı, öncelikle hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan yenilebilen tek bitkisel yağ olup, sıkıldığı haliyle tüketilebilmesi nedeniyle adeta bir meyve suyu özelliği taşımaktadır. Sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin uzmanlar tarafından da dile getirilmesiyle gelir seviyesi yüksek olan ülkelerde zeytinyağı tüketimi giderek artmaktadır.