Ülkemizde cihazların harcadığı enerjiler konularına göre Enerji etiketleriyle belirtiliyor. A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle 7 grupta toplanan bu değerlerin en iyisi A+++. Sınıflandırmalar ayrı ayrı konularına göre belirtiliyor, elektrik kullanımı, su sarfiyat ve gürültü gibi ürün performansları puanlanıyor. Böylelikle tüketiciler tüm elektrikli ürünler hakkında standart bir bilgiye sahip oluyor.
A enerji etiketine sahip ürünler düşük enerji ve su tüketimiyle yüzde 45 tasarruf sağlarken A üzerinde tasarruf sağlayan ürünler için A+, A++, A+++ ifadeleri kullanılıyor. A sınıfı bir buzdolabı B sınıfı buzdolabına yüzde 23, D sınıfı buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı buzdolabına göre yüzde 56 daha az enerji harcar. A üzerindeki her + işareti ekstradan yüzde 10 daha fazla tasarrufa denk geliyor.
120 metrekare bir dairede yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece evinde pişirdiği yemekler ve bu yemeklerin saklanması, bulaşıkların yıkanması ve çamaşırların temizlenip yıkanması, eğlence ve aydınlatma nedeniyle elektrikli aletler kullanılması için yılda yaklaşık olarak 6 bin kilowatt / saat enerji harcanması gerekiyor.
Bir evin tükettiği enerjilerin yüzdelik oranları;
Buzdolabı 31,1
Aydınlatma 11,7
Çamaşır Makinesi 8,5
Bulaşık Makinesi 3,5
Isıtıcılar 9,3
Televizyon 6,7
Klima 15,0
Kurutma Makinesi 3,2
Diğer 10,9
B sınıfı ürünler yerine A sınıfı olanlar tercih edilirse Türkiye’de elektrik tüketiminde yaklaşık olarak yüzde 23 oranında bir tasarruf gerçekleşir.
Ülkemizde yaklaşık olarak 4 milyondan fazla D sınıfı veya diğer verimsiz sınıflarda beyaz eşya olduğu tahmin ediliyor. Bu cihazların tamamı A sınıfı ürünlerle değiştirilirse elde edilecek enerji tasarrufu 4 yılda bir Keban barajının yıllık üretimi kadar tasarruf sağlayacak.
Sonuç olarak gittkçe kabaran elektrik faturalarında elektrik faturası nasıl azaltılır, elektrik faturası nasıl düşer, düşürülür sorularına cevap arayanlar öncelikle düşük güç tüketimli cihazları tercih etmeye başlamalıdırlar.