Hareket Hastalığı Nedir Tedavisi
Hareket hastalığı görsel, iç kulak ve derin duyu sistemlerinin bir hareket uyaranı ile adapte olunamayan duyusal-algısal uyumsuzluk sonucu ortaya çıkmaktadır. Araç içindeki hareket sırasında denge algısında meydana gelen bozulmadır.
Halk arasında araç tutması olarak bilinen ve baş dönmesi, bulantı, kusma, soğuk terleme, rengin soluklaşması vb. belirtilerle seyreden durumdur.
Örneğin, araçta oturup kitap okurken araç hareket ettiğinde, iç kulağın ve derin duyu alıcıların hareketin ivmesini ve sarsıntıları algılayıp beyne bir hareket verisi iletecek, buna rağmen görme sistemi beyne bir hareket olmadığını iletecek. Bu, beyinde yaşanan durum ile ilgili bir çatışma söz konusu olur. Beyne giden uyarılar arasında böylesi zıtlıklar olduğu zaman da hastalık belirtileri ortaya çıkar.
Bazı insanlar hastalığa doğuştan daha yatkın. Çeşitli faktörler de (uçağın türbülansa girmesi, yolların virajlı veya denizin dalgalı olması, hastalık, endişe vb. durum) hastalığı tetikliyor. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, hastalık belirtilerinin hareketi algılayan bazı duyu organlarının beyne çelişkili ve birbiriyle örtüşmeyen veriler ilettiği durumlarda ortaya çıktığı düşünülüyor.
Bu sorunu yaşayanlara tavsiyeler;
Seyahat öncesi ve sırasında ağır yağlı, baharatlı yiyeceklerden tüketilmemeli ve alkol kullanılmamalı. Araçların en sabit yerlerinde oturulmalı. Uçaklarda kanatların üstüne denk gelen koltuklar, pencere kenarı; gemide güverte, geminin orta kısmı; araçlarda ön koltuklar, otobüslerde dışarının görülebileceği koltuklar, trenlerde pencere kenarı.
Ani kafa hareketleri yapılmamalı, baş dik olmalı ve yolculuk sırasında camdan dışarısı seyredilmeli ve ufukta bir nokta ya da sabit bir noktaya odaklanmalı.
Görsel uyaranı azaltmak için koyu renk gözlük ya da göz bandı kullanılmalı.
Çocuklara aynı uygulamalar yapılarak güneş gözlüğü takılmalıdır.