Meclis Genel kurulu görüşmelerinde, Hakkari ve Şırnak’ın ilçeye dönüştürülmesini düzenleyen kanunlar torba kanun tasarı metninden çıkarıldı.
Şırnak Ne Zaman İl Oldu?
Osmanlı döneminde köy olan Şırnak, 1927 yılında Siirt’e bağlı iken, 6 Mayıs 1990 yılında kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye’nin 73. ili olmuştu.
Şırnak, Nuh’un gemisi kalıntılarının olduğu öne sürülen Cudi Dağı’nın kuzeyinde Şehr-i Nuh adıyla kurulmuş. Şırnak, tarihte birçok önemli devletin başkentini kendi topraklarında barındırmıştır. Aynı zamanda Guti imparatorluğunun başkenti olan Bajarkard Silopi ilçesi topraklarındadır.
Cizre: İnanç Turizmi bakımından en zengin ilçedir. Hz. Nuh Türbesi ve Mem-u Zin Türbesinin ilçe merkezinde olması ilçenin önemini bir kat daha artırmıştır.
Hakkari Ne Zaman İl Oldu?
Van iline bağlı olan Hakkari 1936 yılında kanunla il oldu.
Yüksekova: Kuzeyinde Mordağ, doğusunda Karadağ, güneyinde İkiyaka Dağı, batısında Cilo Dağı yer alır. Dağlardan kaynaklanan suları Zap Suyu toplar. İlçe topraklarının orta kesiminde Türkiye’nin en büyük ve en yüksek düzlüklerinden biri olan ve ilçeye adını veren Yüksekova (Gevar Ovası) yer alır.
Esendere sınır kapısından İran’a geçen transit yolun önem kazanmasından sonra ilçe gelişti ve ticaret merkezi haline geldi.