Güvenlik Seviyesi Çok Zayıf Akıllı Cihazlarda Tehlike Büyük

Güvenlik Seviyesi Çok Zayıf Akıllı Cihazlarda Tehlike Büyük

Nesnelerin internetiyle artık evdeki buzdolabı veya kombi saldırılara maruz kalabildiği gibi ele geçirilerek başkasına yapılan saldırılarda kullanılabiliyor.

Teknolojinin bu hızlı evrilişi karşısında herhangi bir savunma sistemi henüz geliştirilmedi. Akıllı telefonla açıp kapanabilen kombi, garaj kapısı, güvenlik ve çocuk kameraları hatta otobanda seyir halindeki arabayı başka birinin kontrol etmesi korkunç sonuçlar doğurabilir. Bu yaşanabilecek tehlikelere karşı önlem almak şart.

Evler, otomobiller ve birçok elektronik cihazın yanı sıra havaalanları, elektrik santralleri, petrol rafinerileri gibi hayati öneme sahip yerler de interneti kullanarak yönetilmeye başlandı.

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Mert Kılıç, tehditlere karşı, tek bir panel ve cihaz üzerinden tüm tehditleri engelleyebilen siber güvenlik cihazı geliştirdi.

Cihaz, evdeki akıllı aletlerin dışında elektrik hatları, petrol rafinerileri, nükleer santraller gibi SCADA sistemleriyle çalışan tesisler ile otomasyon sistemleriyle yönetilen fabrikalardaki akıllı cihazları korumayı hedefliyor.

Geçtiğimiz Eylül ayı sonunda, ilk kez 200 bine yakın sayıda internete bağlanabilen web kamerası, küçük işlemci gücüne sahip elektronik cihazlar saldırıda kullanıldı. Bu saldırı, artık bilgisayarlardan çok daha basit teknolojik aletlerin saldırı için kullanılabileceğini gösterdi.

Yapılan araştırmalara göre de günümüzde 15 milyarın üzerinde cihazın internete bağlı olduğu tahmin ediliyor ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde elektriğin gittiği her eşyanın internete bağlanması ve 200 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülüyor.

Geçtiğimiz yılarda, İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmaları, bir virüsle sabote edildi. İran, saldırıyı çok geç fark edince bütün çalışmayı çöpe atmak zorunda kaldı. Elektrik hatları, havaalanları, nükleer santraller gibi tesisler için de her zaman en büyük tehlike bu tip siber saldırılar. Gelişen teknoloji ve nesnelerin interneti alanındaki ilerlemeler ve evimize giren benzeri kontrol sistemleri, önemli tesislerde kullanılan SCADA sistemlerine kıyasla çok daha güvensiz.

Özellikle akıllı cihazların kontrol devreleri güvenliği ele alınmalı. Üniversitemiz bünyesinde geliştirdiğimiz cihazlarımız, sadece akıllı cihazların kontrol kartları olarak davranmakla kalmayıp aynı zamanda, internet veya Wi-Fi üzerinden gelecek siber saldırılara karşı güvenlik tedbirleri alabilecek. 2017 içerisinde son kullanıcılara sunulmasını planlıyoruz. Tak ve çalıştır konseptiyle geliştirilen cihazlarımız, teknik bilgi gereksinimi duymadan akıllı cihazların güvenliğini yapay zeka algoritmaları ve önceden belirlenmiş güvenlik metrikleri aracılığıyla tespit ederek izole etmekle kalmayıp aynı zamanda anlık aktif saldırı tespiti işlemiyle herhangi bir siber saldırıya karşı kendini koruyabilmekte. Şu an piyasada bu kategoride yerli ya da yabancı bir ürün bulunmuyor. Asıl amaç evdeki akıllı cihazların yanı sıra elektrik hatları, petrol rafinerileri, nükleer santraller gibi SCADA sistemleri ve otomasyon sistemleriyle yönetilen fabrikalardaki akıllı cihazları siber saldırılara karşı korumak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir