Gelişen teknoloji ve kalabalık bir şehir hayatı gürültüyü her geçen gün artıran faktörler. Ortam sesleri ve darbe sesleri gürültüye yol açan seslerdir.
Gürültü her ne kadar kanuni olarak belirli düzeylerle sınırlı olsada zaman zaman çeşitli nedenlerden ötürü gürültüye maruz kalınabilir. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu Ses Yalıtımı yaptırmaktır.
Ses yalıtımı, istenmeyen sesleri azaltarak insanın yaşam kalitesine zarar vermeyecek seviyeye düşürmesini sağlar.
Zeminde yürüme, yapışkanlı keçe yapıştırılmayan sandalye vs. eşyaların çekilmesi, sert cisimlerin yere düşmesi gibi durumlarda yüksek düzeyde darbe sesi
oluşur ve gürültü sadece alt kata değil yapının üst ve yan taraftaki dairelere yayılır.
Zemin kaplamasının sertliği arttıkça gürültüsü artar. Laminant, ahşap, seramik gibi yer döşemelerinin tamamı yüksek düzeyde gürültüye yol açarlar.
Yapılardaki gürültüyü önlemek için ses yutucular, ses bariyerleri, sönümleyiciler ve titreşim önleyiciler kullanılır.
Katlar arası ses yalıtımı, ortam seslerinin ve darbe seslerinin iki kat arasında geçişini önlemeyi ve yaşanılan mekândaki topuk sesini kesmeyi hedefler. Bunun için şap altında ya da döşeme altında bir ses yalıtım malzemesi kullanmak gerekir. Bu tip malzemelerin aynı anda hem darbe hem de ortam sesi yalıtımı yapması arzu edilir.
Konut, okul, hastane, yurt, otel, iş yeri gibi, gürültünün zararlı etkilerinden korunması gereken alanların duvar, döşeme, çatı, kapı, pencere ve tesisat
elemanlarına, jeneratör, hidrofor, kalorifer dairesi gibi alanların ve yüksek ses düzeyine sahip eğlence yerleri vb. mekânların duvar, döşeme, tavan, pencere, kapı ve tesisat elemanlarına, Sinema, tiyatro, konser ve konferans salonu, TV ve ses kayıt stüdyosu gibi kullanım koşulu sese bağlı alanların duvar, döşeme, tavan, kapı, pencere ve tesisat elemanlarına Ses Yalıtımı yapılmalıdır.