Gürültü Çıkaran Motorsiklet Nereye Şikayet Edebilirim

Gürültü Çıkaran Motorsiklet Nereye Şikayet Edebilirim

Susturucu veya ses giderici parçaları olmadan kullanılan ve bunun sonucunda özellikle geceleri çok yüksek seviyelerde gürültü kirliliğne neden olan motosikletten kaynaklanan gürültü için Belediye sınırları içinde bulunanlar il veya ilçe trafik emniyet müdürlüğü, Belediye sınırları dışında bulunanlar il veya ilçe jandarma komutanlığı’na motosikletleri şikayet edebilir.

Çevre kanununun 14. maddesine göre kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü çıkarılması yasaktır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ALO 181 Gürültü Şikayet hattı bulunmaktadır.

Son günlerde şehir, cadde ve sokaklarda gürültü ve ses kirliliği yapan araçların verdiği rahatsızlıklardan ötürü şikayetler giderek artmaktadır. Motosiklet veya egzozu bozuk araç sürücüleri geç saatlerde yarış yaparak insanları rahatsız etmektedir. Yaz aylarının kabusları arasında yer alan egzozu açık ve tescilsiz mobilet ve motosikletler halk arasında rahatsızlığa neden oluyor.

Gürültü kirliliği yapan motosikletler polis tarafından yapılan denetimlerle engellenebilir. Pek çok denetimde motosiklet sürücülerinin ehliyet ve ruhsatı olmadığı görülmekte.

Araç egzoslarının susturucularla ses izolesi sağlanması gerekir. Egzozu açılmış motosiklet ve araçların modifiye değişikliği yapılarak gürültü kirliliğine yol açmalarından ötürü, egzozlarda değişiklik yapılması ve cezai müeyyideler uygulanması gerekiyor.

Egzozu bozuk sürücülere, Trafik Cezaları Kanunu’nun 30/b maddesi(çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak) uyarınca değişen miktarlarda para cezası uygulanıyor.

Ayrıca, Trafik Cezaları Kanunu’nun 73.maddesi de benzer şekilde açık egzozlara cezai işlem gerektiriyor.

“Gürültü Çıkaran Motorsiklet Nereye Şikayet Edebilirim” hakkında 5 yorum var

  1. evet çok çok rahatsız oluyoruz hep gelip geçiyorlar ve inanılmaz gürültü yapıyorlar yaaaa çok ama çok sinir bozucu.
    Kartal, Uğur mumcu mahallesi, Şeyh Şamil caddesi. Ne olur bunalara ceza verin ki bir da yapmasınlar. rahat, huzur içinde yaşayalım lütfen.

  2. Bence motorları tamamen kaldırsinlar çok gereksiz bir ulaşım araci

  3. Öncelikle herkesa Selamun aleykum yav bu
    Motosiklet araba gurultu seslerinden biktik
    Bunlara bir ceza verilmesini istiyoruz evde yeni doğan bebekler var körkuyör uyuyamıyor ve mahallemizde yaşli dedeler ve neneler var
    Onlarda rahatsiz Hastalar var Gülensu mahallesi emek caddesi Dinler sk. Maltepe istanbul
    Denetim yapilmasini
    İstiyoruz ve acilan onlara ceza verilmesini istiyoruz
    Onceden teşekkürler

  4. Yalikavak bodrumda Atatürk cad üzerinde işletmeye var Bi motorcu çok gurult yapyior sabahları plakasını da kapatmış yetkililere sesleniyorm

  5. Ewet aynen yaşadığım sorun bu..yetkili bulmak mümkün değil 155 ihbar hattına defalarca ihbarda bulundum ancak inanın bu mahallede ekip görmemiz mucize yer hancıoğlu caddesi maltepe ist

    Cevap: Emniyet Trafik Şube Müdürlüğüyle irtibata geçerek bulunduğunuz noktada denetim yapılmasını isteyebilirsiniz. Motosikletlerde ses yükseltici tespit edilirse para cezası ikinci kez tespit edilirse trafikten men cezası veriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir