Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre yurt dışına çalışmaya giden ve iş sömürüsü çetelelerinin insan tacirlerinin tuzağına düşen dünya çapında 21 milyon kişi olmuş.
Güneydoğu Avrupa’da her bin kişiden dördü iş sömürüsü tuzağına düştü. Çok ciddi boyutlara ulaşan çağdaş kölelik adı verilen bu suç ağı genişledi ve en az 2 ülkeyi kapsıyor.
Dünya çapında iş sömürüsü amaçlı insan kaçakçılığı gelirleri yıllık 3,5 milyar avro oldu.
İş sömürüsü amaçlı insan kaçakçılığı insan haklarını ciddi ihlal eden bir olay ve yasaların en ciddi şekilde takip etmesini gerektiren ağır suçtur.
Bu tarz sömürüde insanlar köle gibi çalıştırılır. İnşaat, tarım, otelcilik, ev işleri gibi hizmet alanlarında çok kötü şartlarda kullanılır. AB’nin diğer ülkelerinde olduğu gibi, İsviçre’de bile iş sömürüsü kurbanları var.
Bu sahtekarlıklarla karşılaşmamak için ilanlarda, çok yüksek ücret verilmesi, yaş sınırı gösterilmemesi, beceri ve ihtisas sorulmaması, şirket adresi verilmemesi, yol parasını peşin istemesi ve belgelerin işlemi için de ücret istenilmemesi durumunda bu ilanın kesinlikle sahte ve dolandırıcılar tarafından verildiği belirtiliyor.
Yurtdışına gidip, iş amaçlı kullanılmak, sömürülmek, kimlik belgelerine el konulması, çok zor ve kötü şartlarda yaşanılması gibi tehlikeler var.