Son yıllarda Sudanın güneyinde yaşayan ve batılılarca desteklenen hristiyanlar güney Sudan adıyla ayrı bir yönetim kurmuşlardır.
Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil nehri havzasında yer alan bir Orta Afrika ülkesidir.
Doğusunda Etiyopya, kuzeyinde Sudan, güneyinde Kenya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda, batısında ise Orta Afrika Cumhuriyeti ile komşu olan ülkenin başkenti Cuba’dır. Güney Sudan, uzun yıllardır devam eden etnik ve dini ayrışmalar nedeniyle Sudan’dan ayrılıp 2011 yılı itibariyle bağımsızlığını ilan etmiştir.
Güney Sudan bağımsızlığı 9 Temmuz 2011’de resmi olarak ilan edilmiştir.
Ülke geniş ve zengin doğal hayat alanlarına sahip olmasına rağmen, nüfus artışı, Batı ülkelerinin artan endüstriyel yatırımları ile çevre ve yokolan doğal yaşam sorunlarını da yaşamakta.
Güney Sudan BM kriterlerine göre en az gelişmiş ülke kategorisindedir. Devlet bütçe gelirlerinin yüzde 98’ini, milli gelirin yüzde 80’ini petrol gelirleri oluşturur.
Savaş için yapılan askeri harcamalar ve istikrarsızlık ortamı ekonominin büyümesi için gerekli şartların oluşmasını engellemektedir.
Ülke tarıma elverişli topraklara sahiptir. Değerli ağaçlardan oluşan orman zenginlikleri vardır. Bakir doğası turizmin gelişmesi için idealdir. Madenleri çok çeşitli ve rezervleri zengindir. Petrol toplam ihracatın neredeyse tamamını oluşturduğundan Güney Sudan aynı zamanda dünyanın petrole en bağımlı ülkesidir.
Güney Sudanlıların Günlük Bir Tabak Yemeklerinin Maliyeti 1350 TL