Zorunlu sağlık sigortası adı altında toplanan ücretler hiç bir şekilde sigorta primi yerine geçmiyor ve sigortadan emekliliğe işlenmiyor. Alınmayan sağlık hizmeti için SGK vatandaşlara geriye dönük borç çıkarıyor. Hiç hastaneye gitmeyen, ilaç almayan kişiler borçlanıyor. Yabancılar için GSS zorunluluğu kaldırıldı.
Genel Sağlık Sigortası, 7 milyon kişiyi toplam 9 milyar TL borca soktu.
Gelir tespiti yaptırmayanlara aylık 305 TL tutarında borç çıkarılıyor.
Gelir tespiti sonucunda ikametgah adresinde bulunan hane halkı gelirinin kişi başına brüt asgari ücretin üçte birinden az olması halinde ise borçlar tamamen silinecek. Hane gelirinin kişi başına brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olması durumunda prim borçları silinmiyor; ancak yapılandırılıyor.
Okullardan mezun olan milyonlarca iş bulamayan kişiler, çıkarılan bu borçlar yüzünden sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Gittikleri hastanelerden geri çevriliyorlar.
Gelişen teknoloji sayesinde devletin şahısların menkul, gayrimenkul ve diğer varlıklarını sistem üzerinden tespiti mümkün ama milyonlarca insan hem borçlanıyor hemde bu işlerle uğraşmak zorunda bırakılıyor.
Yetkililerce ülkemizdeki yüksek işsizlik ve eğitimsizlik oranları göz ardı edilerek, vatandaşa, sen gelir tespiti yaptırmadın, o zaman asgari ücretin iki katı gelirin var prim ödeyeceksin şeklinde yaklaşım sergileniyor.
2011 yılına kadar oylarını artıran hükümet bu yasadan sonra son seçimde 3 milyon kişiden oy kaybetti. Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdi.