Faturasız Cep Telefonu Hatlarındaki Sıkıntı

GSM Operatörlerinde BTK’nın Düzeltmediği Kötü Özellik

Yeni G ihaleleri yapıldı ancak GSM operatörlerinde yıllardır değişmeyen peşin ödemeli hatlardaki kötü bir özellik duruyor.

Peşin yüklemeli yani Lira yüklenen faturasız hatlardaki süre kısıtlamaları(mesaj ve görüşme) bir türlü uzatılmadı.

Piyasadaki GSM operatörlerinin hepsinde de peşin ödemeli hatlara belli bir süre kısıtlaması getirildiği yıldan beri sürüyor. Aktif kullanım süresi adındaki bu süre dolduğunda Lira yükleyemeyen abonelerin hatları iptal oluyor. Bu süreyi Avea bir ara uzatmıştı ancak tüm hatlar için BTK bu süreyi sabitledi.

2011 yılına kadar aktif kullanım süresi bir nebze GSM operatörlerinin kârlılığı için mantıklı bir sınırlama gibi gözüksede 2011 yılında yapılan düzenlemeyle her ay telsiz kullanım ücreti adında tüm GSM abonelerinden ücretler alınmakta. Yani hatta yüklenen paralar her ay erimekte. Bu nedenle mesaj atmak hiç bir zaman kısıtlanmamalı ve aktif kullanım süresi ya kaldırılmalı ya da 1 yıla çıkarılmalı tabi tüm bu şikayetler BTK’ya iletilirse çözülür.

Faturasız hat abonesi, parasını peşin ödeyerek satın aldığı cep telefonu hattında, para olsa bile belli bir süre sonra hem mesaj atamaz duruma geliyor hemde görüşme yapamıyor.

TL yüklediğiniz andan itibaren, sadece 180 gün boyunca cep telefonunuzdan arama yapılabiliyor mesaj atabiliyor ve aranabiliyorsunuz.

Bu 180 gün boyunca tekrar TL yüklemezseniz, 90 Günlük Yarı Aktif Dönem başlıyor. Bu dönem boyunca arayanlar size ulaşabiliyor, ancak siz hattınızda TL olsa dahi arama yapamıyor mesaj atamıyorsunuz. Arama yapabilmek ve mesaj çekebilmek için her 180 günde bir TL yüklemeniz gerekiyor.

Hattınızın yarı aktif olduğu dönem sonuna kadar tekrar TL yüklemezseniz, hat numaranız iptal edilir ve hattınız tekrar kullanılamaz hale geliyor.

Hattın kapatılmasından itibaren 12 aydan fazla bir süre geçmiş ise, kapatılan hattınıza ait numarayı GSM operatörü satışa çıkarabilir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu kararıyla, hattı iptal olan aboneler, hatlarının feshinden sonra 3 ay içinde başvurmaları halinde hesaplarında kalan TL için kendilerine geri alma hakkı tanınmaktadır.

Hat yarı aktif duruma düştüğünde ve sadece kredi kartıyla lira satın alınmak isteniyorsa bundan sonrası sıkıntılı bir sürece giriyor. Cep telefonu hattına Lira yüklemek için GSM operatörünün sitesine girmeye çalıştığınızda şifre almak için telefondan mesaj göndermeniz gerekiyor ama mesaj göndermeniz kısıtlandığı için siteye giremiyor hattınıza Lira yükleyemiyorsunuz. Gidip piyasada Lira kart aramaya başlıyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir