Göz Alerjisi, gözlerin kızarması, sulanması ve kaşıntı ile kendini gösteren çok sık rastlanan bir göz rahatsızlığıdır. Göz kapaklarının içini, gözün beyaz kısmını saran ve konjontiva olarak adlandırılan zarın alerjiye bağlı olarak gelişen iltihabıdır.
Potansiyel alerjenler; polen, hayvan tüyü, toz ve küfdür. En büyük belirti kaşınma ve kızarmadır. Bunun dışında ışıktan rahatsız olma, yanma, sulanma, yabancı cisim hissi, hafif kapak düşüklüğü ve çapaklanma da görülebilir. Şikayetler akşam saatlerinde daha fazla görülür.
Alerjik etken sıklıkla polenlerdir. İki taraflı göz yaşarması, kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık görülür. Göz kapakları hafif şişmiş olabilir ama görme normaldir. Sıklıkla burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik rinit bulgular da eşlik eder.
Gözü kaplayan güneş gözlükleri alerjenle doğrudan teması azaltacağı için faydalı olabilir. Bunların dışında semptomların görüldüğü süre boyunca anti alerjik, topikal damlalar kullanılmalıdır.
Ultraviyole ışınları Katarakt, kornea yanıkları, sarı nokta hastalığı, hatta göz kapağı kanserine yol açabiliyor.
Kar, su, kum ve beton güneş ışınlarını yansıtır. Dışarı çıkıldığında hava kapalı bile olsa yaz – kış demeden güneş gözlüğü kullanılmalı. Şapka kullanılması bile koruma sağlayacaktır.
İlkbahar ve yaz döneminde gösterilen ilgi nedeniyle kalitesiz güneş gözlükleri, ucuz çin malı ürünler satışa sunuluyor.
Gözlerde oluşabilecek hasarların önlenmesi bakımından Türkiye koşullarında yüksek ultraviyole ışınlarını önleyen sertifikalı, garanti belgeli güneş gözlüklerinin kullanılması gerekiyor.