Google AdSense Reklam Faaliyetlerini Rusya’da Durdurdu Yandex’in Bu Boşluğu Kapatması Bekleniyor

Google AdSense Reklam Faaliyetlerini Rusya'da Durdurdu Yandex'in Bu Boşluğu Kapatması Bekleniyor

Google AdSense Reklam Faaliyetlerini Rusya’da Durdurdu Yandex’in Bu Boşluğu Kapatması Bekleniyor

Amerika merkezli Google’ın ana kuruluşu Alphabet Rusya’da AdSense reklam hizmetini durdurdu. Rusya’da bulunan kullanıcılar artık reklamları göremiyor. Rusları belkide en çok zarar ettiren yaptırımlardan biri dijital reklam yayınlarının engellenmesi oldu. Tüm reklam şirket ve internet içerik üreticilerinin yüzde 90 gelir kaynağı durumundaydı.

Google AdSense hizmeti 2003 yılında başlamıştı ve web siteleri, arama sonuçları ve video paylaşım sitesi Youtube üzerinden reklamlar sunmaktadır. Bu reklamlar Google tarafından yönetilir, sıralanır ve korunur. Gösterim ve tıklama başı olmak üzere 2 farklı kazanç şekli bulunmaktadır. Kazancın büyük kısmı ise yayıncı Google’a gitmektedir. Google uzun yıllardır dijital reklam yayıncılığı sektörünü domine etmiş ve tekel olmuştur.

Google özellikle kendine ait Android işletim sistemi olan cihazlarda varsayılan olarak bulunan bir arama motoru olmanın avantajını kullanıyor ve youtube video paylaşım sitesiyle dijital reklamcılığı tekeline almış bulunuyor. Yandex’in geniş kitlelere ulaşması için öncelikle bir video paylaşım sitesi açması gerekiyor.

Aslında Google’ın yaptığı iş reklam verenlerle içerik üreticilerine aracılık etmek ve bu aracılıktan komisyon almaktır. Reklam verenlerden aldığı paraların cüzi bir kısmını içerik üreticilerine aktarılmaktadır. Google 2021 yılında rekor gelirlere ulaştı. YouTube reklam geliri yaklaşık 7 milyar dolar oldu.

Yandex reklam servisleri bir süredir dijital reklamcılık konusunda Yandex Partner! ve Yandex Direct ile çalışmalar yürütmektedir.

Kaynak:
kepeztv.az/news/id/44782
direct.yandex.com.tr/
blog.click.ru/google-ads/perestal-rabotat-google-ads/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir