Gol Çizgisi Teknolojisi Nedir Nasıl Hayata Geçiyor
Gol çizgisi teknolojisi, orta hakeme yardımcı olması için elektronik araçlarla topun çizgiyi geçip geçmediğini tespit eden bir sistemdir.
İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknoloji Laboratuvarları tarafından gerçekleştirilen testlerde FIFA teknoloji için önerilen 9 sistemi test etti ve sadece Hawk-Eye ve GoalRef adlı sistemler testlerden başarıyla geçti. İki sistem ikinci bir test aşamasından geçirildi.
Gol çizgisi teknolojisinin kullanımı Uluslararası Uluslararası Futbol Birliği Kurulu(IFAB) tarafından 5 Temmuz 2012 tarihinde onaylandı.
Hawk Eye (Şahin Gözü) sistemi zaten kriket, tenis ve bilardoda kullanılmaktadır. Hawk-Eye sistemin maliyeti 500 bin avroya kadar çıkmaktadır.
2001 yılnda Dr. Paul Hawkins tarafından geliştirilmiştir ve birçok spor karşılaşmasında televizyon kanalları tarafından kullanılmaktadır.
Sistem, bilgisayara bağlı saha çevresine yerleştirilen 8 kameradan oluşmaktadır. Bilgisayar gerçek zamanda, kameralardan aldığı bilgilerle topun 3 boyutlu durumunu ve hızını hesaplamaktadır. Daha sonra bu görüntü istenen açıdan tekrar oluşturulabilmektedir.
Hawk eye teknolojisinin tenis sporuna girmesiyle yeni bir kural da oyuna eklenmiş oldu. Buna göre oyuncular, her sette hakemin kararına 3’er kez itiraz(challenge) kullanarak sonucu hawk-eye teknolojisiyle belirlemesini tercih edebilir. Tribünlerin de görebileceği dev bir ekrana yansıtılan animasyon sonucu oyuncu haklı çıkarsa, itiraz hakkı saklı kalır.
Bu sistemde top, oyun alanını farklı açılardan gören yüksek hızlı kameralarla takip edilir. Mevcut yazılım da görüntüde topa karşılık gelen piksellerin tanımlanmasıyla her karede topun yerini hesaplar. Ayrıca bazı kameralar topu göremiyorsa yazılım topun gideceği yeri de tahmin edebilir.
Topun takibi sonucu tüm görüntüler kaydedilir ve bu veriler daha sonra istatistiklerde ve oyun analizlerinde kullanılabilir. Hawk-Eye sisteminin kurulması halinde stadyuma her kale için 7’şer kamera yerleştirilmesi teklif edilmiştir. Sistem gerçek zamanlı çalışmaktadır bu sayede hakemi de anında uyarmak mümkündür.
FIFA Aralık 2012’de gol çizgisi teknolojisini 2012 FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nda kullanmaya başlayacağını ilan etmiştir. Bu turnuvada Hawk-Eye Toyota Stadyumu’nda kullanılmıştır.
İngiltere Futbol Federasyonu da Hawk-Eye teknolojisinin 2013-2014 sezonunda Premier League’de kullanılacağını açıklamıştır. Premier League’de bu teknoloji ile verilen ilk gol Manchester United formasıyla Edin Dzeko’nun Cardiff City’ye karşı 18 Ocak 2014’te attığı gol olmuştur.
Gol çizgisi teknolojisinin kullanıldığı ilk Dünya Kupası 2014 FIFA Dünya Kupası olmuştur. Bu turnuvada Fransa forması giyen Karim Benzema’nın Honduras’a attığı gol Dünya Kupası tarihinin gol çizgisi teknolojisi ile verilen ilk golü olarak tarihe geçmiştir. 2014 FIFA Dünya Kupası’nda gol çizgisi teknolojisi 12 stadyuma yerleştirilen GoalControl sistemi aracılığıyla uygulanmaktadır.
Cüneyt Çakır’a helal olsun, 2020 (2021) Avrupa Futbol Şampiyonasında Hırvatistan’ın attığı golü o teknoloji ile tespit edip, Hırvatistan’ın golünü saydı. İspanyollar itiraz etmediler. Zaten Cüneyt Çakır’ı seviyorlar. Güzel ve nefesleri kesen bir maç oldu. Cüneyt Çakır da aynı güzellikte nefesleri kesen bir maç yönetti, tebrik ederim Cüneyt Bey koçum.