Gözler, 3 boyutlu bir cismin farklı açılardan 2 boyutlu görüntüsünü algılar ve beyinde birleştirilerek uzaklık algısı oluşturulur.
Hologram elde edilmesini sağlayan işlemler dizisine holografi denmektedir. Özellikle ışık, ses, elektronlar ve lazer üzerine yapılan araştırmalar sonucu geliştirilen holografi; fizik, kimya, mühendislik gibi pek çok alanı içinde barındıran bir tekniktir. Bu teknikle ortamdaki sesin ya da ışığın tüm fiziksel özelliklerinin kaydedilmesi, depolanması ve yeniden yapımı yani başka bir zamanda veya yerde tıpatıp tekrar oluşturulması amaçlanmaktadır.
Holografi, ışık ve ses dalgalarının girişim ve kırınım özelliklerini kullanmaktadır.
Uzayda bir cismin varlığına ait bilgi, bize genellikle ışık ya da ses dalgaları halinde ulaşmaktadır. Dalga, cisimlerden gelen enerjinin taşınmasına yol açan titreşimdir ve birbirleriyle kesiştiklerinde biri diğerini zayıflatabilir, kuvvetlendirebilir veya her iki durum da görülebilir. Dalgaların en önemli özelliği, iki dalganın birbirinin içinden geçerken etkilerinin birleşmesidir. Bu olaya girişim denir. Holografide dalgalar, kesiştiklerinde girişim desenlerini ve aydınlık-karanlık alanlardan oluşan girişim saçaklarını oluşmaktadır. Bu, holografi tekniğinin özüdür. Bu teknikle dalganın tüm özellikleri; dalganın şiddeti (dalganın yüksekliği), dalganın rengi (dalgaboyu uzunluğu) ve dalganın doğrultusu (dalganın titreşim açısı) kaydedilmekte, depolanmakta ve yeniden yapımı sağlanmaktadır.
Hologram elde etmede ve görüntülemede lazer son derece önemli bir yere sahip olmakla birlikte kullanılan tek ışık kaynağı değildir. Günümüzde farklı ışık kaynakları örneğin X-ışını, UV ışını ya da uyumsuz ışık gibi farklı ışık kaynakları kullanılarak da hologramlar üretilmekte ve araştırmalara halen devam edilmektedir.
Hologram üç boyutlu resimdir. Hologram bir boyutlu, iki boyutlu, iki/üç boyutlu ve üç boyutlu olabilmektedir. Hatta günümüzde dört boyutlu hologramlar üzerine de çalışılmaktadır.
Hologram teknolojisiyle gökyüzünde ufolar veya uzaylılar ya da başka kişi veya cisimler 3 boyutlu olarak gösterilebilir.
Bu teknolojiyle gece karanlığında gerçekçi görüntüler elde etmek mümkün. Türkiye’de ve dünyada bu teknolojiyi kullanarak sahnelerde insanlar görüntülendi.