Gıda alerjisi olduğunda insan vücudunun savunma mekanizması gıdalarda bulunan proteinleri tehlikeli yabancı madde olarak algılayarak harekete geçer. Bu nedenle alerjiye sebep olan gıdaların en küçük miktarı bile alerjik reaksiyon gösterebilir.
Belirtiler yavaşça ortaya çıkar. Gıdaların oluşturduğu reaksiyonlar zehirli ve zehirsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Gıda zehirlenmesiyle aşırı hassasiyet oluşur.
En yaygın belirtiler cilt reaksiyonları ve mide bağırsak semptomlardır. Ayrıca meyve ve sebzeye karşı çapraz alerji, ağız ve boğa kısımlarında belirtiler gösterir. Reaksiyonlar ağız, boğaz, mukozada şişlik, nefes darlığı, boğulma hissi, kusma ve ya da bilinç kaybı olabilir. Alerjik şok ciddi ama nadiren olur.
Hem genetik hem de çevre, alerji gelişiminde rol oynar. Anne ve babada veya her ikisinde alerji olan aileler, yüksek riskli aileler olarak tanımlanır. Aile içinde ne kadar çok alerji varsa, çocuklarında alerji olması için bir o kadar daha yüksek risk vardır. Ancak genetik eğilim çocuğun neye karşı alerji geliştireceğini etkilemez. Çocuğun hem astım hem de alerji olma riskini yükselten çevre faktörleri arasında hamilelik sırasında sigara kullanıması ve sigara içilen ortamın solunması tespit edilmiştir.
Evlerdeki nem hasarı küf gibi durumlar daha sonra astım gelişimini etkileyebilir.
Beslenmede alerji riskini etkilemekte. İlk 4 ila 6 ay biberon maması yerine tam emzirilen çocuklarda alerjinin önleyici etkisi bulunuyor.
Gıda alerjisinin teşhisi için yenilen yiyeceklerin günlüğü tutulmalı. Yenilen ve içilen herşeyin zamanı yazılmalı.
Nokta testi yapılarak şüpheli gıda maddelerinden küçük miktarlarda cilde sürülür ya da aşı kürü yapılır.
Alerji belirtileri; ağız çevresi ve içinde kaşıntı ve şişlik, şişkin dudaklar, göz çevresinde şişlik, karın ağrıları, ishal, kabızlık, şişlik, bulantı, egzama alevlenmesi, kaşıntı, kurdeşen / ürtiker, anjioödem (yüzde ve boyunda şişlik), boyunda kaşıntı, burun problemleri, akıntılı ve tıkalı, astım belirtileri, göz kırmızı, kaşıntılı, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı
Gıda alerjilerinin tek tedavi yolu, alerjiye neden olan gıdayı tüketmemektir.
Alerji sorunu olan kişinin yemeği hazırlanırken yemekte alerjiye neden olan gıda eklenmez ayrıca çatal, kaşık ve bıçaklar iyi temizlenerek mutfak eşyaları soğuk suda durulanır. Sonra yıkanır çünkü soğuk su proteinlerin yapışmasını engellemeye yardımcıdır.