Gerçek Çikolata Nasıl Anlaşılır
İçinde süt yerine peynir altı suyu tozu barındıran, kakao yağı yerine margarin, kakao yerine kakao tozu barındıran çikolata benzeri bir tatlı türü olan kokolin üretiminde, yüksek erime noktasına sahip, transyağ içeriği yüksek olan fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına neden olan kalitesiz yağlar kullanmakta ve halkın sağlığı riske atılmaktadır.
Bu tür yağların kullanıldığı ürünler yendiğinde ağızda mumsu bir tat bırakmaktadır. Çikolatalı ürünlerin güvenliğini azaltmadan fiyatını düşürmek amacıyla gerçek kakao yağı yerine, katılaştırılmış bitkisel yağlar kullanılabiliyor.
Gerçek çikolata oda sıcaklığında bile yumuşar, elle tutulduğunda kendiliğinden kısa sürede erir.
Çikolatalarda kullanılan kakao Türkiye’de yetişmeyen bir ürün olup, dünya çapında sevildiği için pahalıdır az miktarda kullanımı çikolatanın kalitesini ve fiyatını düşürür.
Tüketiciler ürünün nerede üretildiği, üretim izninin alınmış olduğu, ürünün üretim ve son kullanım tarihleri, ambalajın bütünlüğünü kontrol etmelidir.
Bir çikolatanın sahte olmasından şüphe edildiğinde Alo 174’e şikayet edilmelidir.
Bazı çikolatalar Aluminyum folyo ile kaplıdır. Bu çikolatalardan uzak durun. Alüminyum kaplarda pişirilen ve saklanan yiyeceklere alüminyum maddesinin geçtiği görülmüş. Alüminyum insan vücudunda kemik hastalıkları, kemik erimesi, anemi, alzheimer, zeka geriliği ve kansere neden oluyor.
Vücutta fazlalaşan alüminyum; kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini azaltıyor.
Alüminyum zehirlenmesi insanlarda, kan ve beyin fonksiyon bozukluğu, mide ve bağırsak ülseri, parkinson hastalığına, cilt problemlerine, hiperaktiviteye, karaciğer rahatsızlığına, mide bulantısına, mide ağrısına, gaz ve kabızlığa, enerji eksikliğine neden olurken ayrıca bebeklerde zeka geriliği ve çocuklarda öğrenme bozukluklarına neden oluyor.