Ev keleri ya da geko, sıcak iklimlerde yaşayan, sesi seven ve dilini damağa sürterek ses çıkaran, iri gözlü gececil kertenkele familyasıdır.
Boyu 60-150 cm aralığında genellikle küçük sürüngenlerdir.
Ayaklarının altındaki elektrik çekicileriyle her türlü ortamda yürüyebilir. İnsanlar gibi eklemleri aşağıya doğru değil, yukarıya doğru çalışır.
Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırma, bu sürüngenlerin suyun üzerinde karadaki hızlarını nasıl yakalayabildiklerine odaklandı.
Araştırmaya göre, gekolar kuyruklarıyla dalgalı bir devinim yaparken aynı zamanda el ve ayaklarıyla suyu tokatlıyor. Suyun altında oluşturdukları balon sayesinde yüzeye yükselebiliyor. Yüzeyde kalmalarına olanak sağlayan önemli bir faktörse süper su geçirmez derileri.
Oxford Üniversitesi Biyofizik Araştırma Görevlisi Jasmine Nirody; Bu araştırmaya kadar Gekoların ayaklarındaki yüzlerce mikro tüycükle düz duvara tırmanabildiklerini bildiğimiz halde, suya batmamaları bizim için gizem oluşturuyordu ifadesini kullandı.
Gekolar, ne su böcekleri gibi, suyun yüzey gerilimi tarafından kaldırılabilecek kadar hafif hayvanlar, ne de dalgıçkuşlarına benzer paletleri var. Bunların dışında kalan gekolar, yüzey gerilimi için fazla ağır, yüzeyde kalamayacak kadar da zayıflar. Bu yüzden vücutlarının yarısı suyun altındayken bile karadaki kadar hızlı ilerleyebilmeleri açıklanamıyordu.
Video analizlerde, gekoların birkaç tekniğin kombinasyonunu kullandığını ortaya çıkardı. Bu teknikleri sayesinde bedenleri ve başlarını suyun üzerinde tutabilen gekoların kuyrukları ise suyun altında kalıyor. Böylece suda timsahlara benzer, dalga biçiminde bir devinimle ilerleyerek fazladan bir itiş gücü elde ediyor.
Araştırmacılar gekolardan yola çıkarak bu tür robotların üretilebileceğini ifade ediyor.