Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre mavi ışık, diğer ışık türleriyle kıyaslandığında, fiziksel ritmin değişmesinde, melatonin seviyelerinin baskılanmasında ve sirkadiyen tepkiyi düzenlemede en önemli etkiyi taşıyor. Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 6,5’ar saat mavi ışık ve parlak yeşil ışığa maruz kalmanın etkilerini kıyasladılar. Araştırma sonucunda mavi ışığa maruz kalanlarda melatonin salınımı yeşil ışığa maruz kalanlara göre neredeyse 2 kat daha fazla baskılanmış.
Özellikle bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlar düşünülürse mavi ışığın sadece uykuyla ilgili rahatsızlık dışında, geceleri mavi ışığa maruz kalmanın diyabet, kalp rahatsızlıkları, obezite ve kanserin bazı türlerine neden olduğu sonucuna da varıldı.
Bunun dışında mevsim depresyonu ışıklarla tedavi edilebiliyor. Bazı mevsimlerde eskisi kadar sık görünmeyen güneşle birlikte hassas kişilerde ruh halinin değiştiği, modun düştüğü zamanlar olabilir. Bazı insanlarda ruh haliyle alakalı kimyasallar, mevsimsel etki bozukluğuna yani mevsimsel depresyona neden olur.
Artan D vitamini eksikliğinin de depresyonla bağlantılı olduğu ilişkilendirilmiştir.
Mevsimsel depresyonda Şafak Simülatörleri, Işık Kutuları, Doğal Spektrum Işık Lambaları, Mavi Dalga Teknolojisi, Parlak Işık Güneş Siperlikleri ve Kronometreli Işık olmak üzere 6 tip ışık terapisi kullanılıyor.
Işıklarla güneş ışınları taklit ediliyor.