Gazlı İçecek Zararı Nelerdir Kanser Hiperaktivite Karaciğer Yağlanması Obezite Astım Yapar mı
Tüm gazlı içeceklerin içinde çok sayıda zararlı kimyasal katkı maddeleri bulunduğu gibi bazı kolalarda Karmin adlı böceğin kanı kullanılıyor. (Kan yemek Müslümanlara haram kılınmıştır) Bu böcekle ilgili İngiliz Gıda Standartları Ajansı FSA; astım ve alerjik reaksiyonlara neden olduğunu, bazı insanlarda da anafilaktik şoka yol açtığını rapor ediyor ve tedavisinin hastanede yatarak yapılması gerektiği belirtiliyor.
Corinne Geuget, Additifs Alimentaires adlı eserinde, Karmin’in neden olduğu riskleri şu şekilde sıralıyor: Hiperaktivite, astım, egzama ve uykusuzluğa neden olduğu kanıtlanmıştır. Kanser gelişmesine yol açma (Karsinojenik) ve insan bedeninde biyolojik değişimlere (mutajenik) neden olabilir.
Gazlı içeceklerin içeriğindeki glikoz (mısır) şurubu bir başka zararlı katkı. Glikoz şurubu yüksek oranda tüketildiğinde obezite başta olmak üzere, yüksek kan trigliserit düzeyine, karaciğer yağlanması, hücresel oksidatif stres ve kan ürik asit seviyelerinin artışına yol açıyor..
Ayrıca çeşitli böbrek hastalıkları, hiperinsülinemi, Tip 2 diyabet, metabolik sendrom, hiperlipidemi, yüksek tansiyon, ateroskleroz, gibi birçok hastalığın oluşumuna da neden olabiliyor.
Ayrıca gazlı içeceklere asit katmak için Karbondioksit eklenir. İçeriğinde çok sayıda zararlı kimyasal bulunduğundan ısındığında insanlara çok daha fazla zarar verdiği için tüm bu içeceklerin üzerinde zorunlu olarak soğuk içilmesi gerektiği yazılmaktadır.
Gazlı içeceklerin hiçbir besleyici değeri bulunmamaktadır. Geçici tokluk hissi veren, şişkinlik sağlayan bu içecekler kolay acıkmaya neden olur. Gazlı içeceklerin osteoporoz, diş çürüğü, şişmanlık, kemik erimesi, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklara sebebiyet verdiği belirlenmiştir. Kilo alımını şiddetli şekilde hızlandırdığı da bilinmektedir. Tiroit organının yapısının bozulmasına ve hormon salımının düzensizleşmesine neden olabilir.
Amerika’da bir üniversitenin yaptığı araştırmada içinde şeker olan gazlı içeceklerin hücre yaşlanmasıyla ilişkili olduğu anlaşıldı. Hücreler yaşlandıkça, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve bazı kanser türleri ortaya çıkıyor.
Günde ortalama 600 ml şekerli gazlı içecek tüketilmesi fazladan 4,5 yıl biyolojik yaşlanmaya neden oluyor.
Kimya mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku ise, alternatifi olmasına rağmen gazozlara keyfî olarak alkol konulduğunu, meyvelerdeki alkolün ise bundan farklı olduğunu belirtti. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir, ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için gazozlarda alkol kullanıldığını aktarıyor.
Bu gazlı içeceklerin bu kadar çok zararlı olduğunu bile bile tüketenler ise bağımlılık hastalığına yakalanmış demektir.
Bağımlılık: Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel, ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen madde alımının devam etmesi; bırakma isteğine rağmen bırakılamaması, aynı etkiyi elde edebilmek için giderek alınan madde miktarının artırılması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamaması durumudur.