Gaziantep’in Unesco Gastronomide 18 Dünya Åžehri Arasına Girmesi Basına Anlatıldı

Gaziantep'in Unesco Gastronomide 18 Dünya Şehri Arasına Girmesi Basına Anlatıldı

Gastronomi konusunda UNESCO Yaratıcı Åžehirler Ağına kabul edilen Gaziantep’in bu baÅŸarısı, basın mensuplarıyla paylaşıldı. LoÄŸlaz salatası, maÅŸ piyazı, semsek ve kahke gibi geleneksel Gaziantep lezzetlerinin özel sunumlarla basın mensuplarına ikram edildiÄŸi kahvaltının öncesinde de katmer ve menengiç kahvesi hazırlanarak katılımcıların beÄŸenisine sunuldu.

Gaziantep BüyükÅŸehir Belediye baÅŸkanı Fatma Åžahin ÅŸunları ifade etti “Bu aÄŸa dahil olmak için çok büyük çaba sarf ettik. Ä°nsanlık tarihi kadar eski bir geçmiÅŸimiz, çok büyük ve zengin bir kültürel mirasımız var. Bu da bize büyük bir hazine veriyor. Bu hazinede Akdeniz ve Mezopotamya’nın güneÅŸle birleÅŸerek ortaya çıkardığı zenginlik, Ä°pek yolu üzerindeki kentin tarihi var. Ä°ÅŸte bunların sonunda gastronomi ile en güzel tacımızı aldık.

Hem UNESCO hem de AB çalışmalarımız sayesinde oluÅŸan aÄŸ bize çok ÅŸey kazandıracak. Bir yıllık planımızı yaptık. Gaziantep’in zengin mutfak kültürünün yanı sıra, barındırdığı antik kent Zeugma gibi deÄŸerleriyle Anadolu’dan dünyaya uzanan bir lezzet ve kültür köprüsü olmasını hedefliyoruz” dedi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya “Gaziantep dünyadaki tarihi kentler sıralamasında ilk 10’da yer alan arkasında 6 bin yıllık tarih barındıran kadim bir ÅŸehir. Sözünü ettiÄŸimiz mutfak 500 çeÅŸit yemek içermektedir. Her bir yemekten bir kere tatsanız 1,5 yılda ancak bitirebilirsiniz. Bu kadar zengin bir mutfağın uluslararası anlamda taçlandırılması nedeniyle çok heyecanlıyız. Gaziantep mutfağının dünya mutfakları arasında ilk 9’a girmesini saÄŸlayan annelerimize, onlardan aldıklarını en güzel ÅŸekilde dünyaya aksettiren kıymetli ustalarımıza, evlerde eÅŸlerine eline saÄŸlık diyen beylere, kebap kültürünü evlerde yaÅŸatan Gazianteplilere ÅŸehrin valisi olarak şükranlarımı arz ediyorum.

Bugün mutfağımızın baÅŸarısı dünyada tescillendi. Geçen sene dünya turizminin toplam sayısı 1 milyar 133 milyon olarak açıklandı. AraÅŸtırmalarda bir ülkeye gitme amaçlarından en önemlilerinden birinin gastronomi yani yeme içme kültürü olduÄŸu ortaya çıkmış. Sizlerin aracılığıyla Türkiye’ye özellikle Gaziantep’e gelin, gönül sofralarımızı görün, yaÅŸayın ve yaÅŸamamış olanlara anlatın diyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir