Türkiye Ne Zaman Fransa’ya Gerçek Anlamda Ambargo Uygulayabilir

Türkiye Ne Zaman Fransa'ya Gerçek Anlamda Ambargo Uygulayabilir

Tarihi soykırım ve sömürgelerle dolu olan Fransa yıllardan beri hiçbir mahkeme kararı, bilgi, belge ve kesin delil olmadan sözde ermeni iftiralarını destekler şekilde Türkiye aleyhine hareket ediyor ve etmeyi sürdüreceğini açıkca beyan ediyor. Eğer bahsettikleri sözde soykırım inkar yasası çıkarsa o tarihten itibaren Türkiye yeniden Fransa’ya ambargo uygulayacak.

Ermeni iftiralarını siyasi kararlarla soykırım sayarak bu iftiralara soykırım demeyenleri cezalandırmak için Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yeni bir yasa tasarısı hazırlanması konusunda Ermeni diasporasına söz verdi.

Fransa Ulusal Meclisinde, Ermeni iftiralarının soykırım sayılmasının inkarını suç sayan bir yasanın 22 Aralık 2011 tarihinde kabul edilmesi üzerine, aynı gün Türkiye, Fransa’ya karşı bir dizi yaptırımı uygulamaya koyduğunu açıklamıştı. Sözkonusu yasa teklifi, Anayasa Konseyi tarafından ifade özgürlüğü bağlamında Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle 28 Şubat 2012’de oybirliğiyle iptal edilince 5-6 Temmuz 2012 tarihlerinde Fransa’ya uygulanan tedbirlerin fiilen yürürlükten kaldırıldığı ilan edilmişti.

Rusya ile AB içinde bulunan Fransa birbirine ambargo uygularken Rusya’nın destek verdiği Ermenistan’a Fransa bir türlü desteğini kesmiyor.

Fransız şirketleri Rusya’ya ihraç edemedikleri gıda ürünlerini, Fas üzerinden Fas etiketiyle Rusya’ya göndererek ambargoyu deliyor. Fransız gıda üreticileri ayrıca diğer bir yol olarak Rusya’nın gümrük birliği anlaşması yaptığı Belarus ve Kazakistan’ı kullanıyor.

2014 yılında Türkiye’nin Fransa’dan ithalatı yani satın aldığı mal ve hizmet tutarı 8 milyar 100 milyon dolar oldu. Türkiye’nin, Fransa’dan en fazla ithal ettiği ürünler arasında kara ulaşım araçları, çeşitli sanayi kollarında kullanılan makine ve cihazlar, demir ve çelik yer almakta.

Türkiye’de faaliyet gösteren Fransız sermayeli şirketlerin sayısı 2013 yılı Aralık ayı itibariyle bin 158 olup, Fransız yatırımları otomobil, elektronik, çimento, eczacılık ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşmakta.

Sömürgecilik Kısaca Nedir Sömürgeci Devletler Hangileridir öğrenmek için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir