Fibromiyalji Kronik Ağrı Sendromu Yumuşak Doku Romatizması

Fibromyalji Kronik Ağrı Sendromu Yumuşak Doku Romatizması

Kas iskelet sisteminde yaygın kronik ağrılar, ağrıya duyarlılıkta artış ve kaslardaki hassas noktalarla ilgili bir yumuşak doku romatizmasıdır. Sinirsel bir hastalık değildir. Çeşitli sebepleri olan bir yumuşak doku romatizmasıdır.

Yoğun stres, duygusal travma, enfeksiyon ya da kaza nedeniyle ortaya çıkabilir.

En sık yakınmalar; ağrı, yorgunluk hissi ve uyku bozukluğudur. Yaygın ağrı şikayeti hastaların tamamında görülür.

Ağrılar sıklıkla omurga boyunca, bel sırt ve boyun bölgelerinde görülür. Omuzlara, kollara, kalça ve bacaklara yayılır. Hastalar ağrı hissini yanıcı, batıcı, oyucu, zonklayıcı olarak farklı şekillerde tanımlarlar. Soğuk ve nemli havalarda, aşırı çalışmayla anksiyete ve depresif ruh hali olan dönemlerde ağrı artabilir.

Hastalar genellikle gün boyunca halsiz yorgun bitkin ve enerjisiz olur ve gündelik işleri yapmada güçlük çekerler.

Geceleri sık uyanır, sabah yorgun kalkar dinlenememiş olurlar. Eklem sertliği hissi hastaların çoğunda görülür. Genelde tüm vücut tutuktur. Kol, bacak, bazen gövdede uyuşma, karıncalanma, iğneler batma şeklinde tanımlanan parestezi adı verilen yakınmalar görülür.

Hastaların yüzde 70’inde bir anksiyete (endişe, kaygı) durumu ve yaklaşık yüzde 30’unda depresyon görülür.

Depresyondan sonra fibromyalji geliştiğini gösteren çalışmalar yanında, kronik ağrının depresyona yol açtığını gösterenler de vardır. Ağrı eşiği depresyonla düşmekte ve depresyon hastanın kas iskelet ağrılarına öncülük edebilmektedir. Gençlik çağlarında geçirilen fiziksel, travmalar, terkedilme gibi olaylar bazı kişilerde silinemez izlere yol açabilmekte ve bunlar fibromyalji gibi kronik ağrılı sendromlara zemin hazırlayabilmektedir.

Hastalığın tanısı hekim tarafından fizik muayene yapılması, vücutta belirlenmiş 18 hassas noktadan en az 11 tanesinin ağrılı olması ile konulur.

Tedavide hasta eğitimi, ilaç tedavileri, egzersiz, davranış eğitimi ve gevşeme teknikleri uygulanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir