Fas’a Türkiye’den Buzlodabı İthalatına Karşı Anti-Damping Soruşturması

Fas’a Türkiye, Tayland ve Çin’den gerçekleştirilen buzdolabı ithalatına karşı yeni bir antidamping soruşturması Fas Sanayi, Ticaret, Yatırım ve Sayısal Ekonomi Bakanlığı internet sitesinde duyuruldu. Yapılan açıklamada, MANAR’ın başvurusu üzerine soruşturmanın açıldığı belirtildi.

Anti-damping uygulamaları Dünya Ticaret Örgütünün(DTÖ) Antidamping anlaşması kapsamında yürütülmekte. Türkiye antidamping ile ilgili olarak 1989 yılında İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanunu yürürlüğe koymuş ve yerel üreticiler ilk antidamping soruşturmasını o sene açmıştır. 1995 yılına kadar 75 ayrı soruşturma açılmış ve bunların 41 tanesi koruyucu tedbir uygulanması kararı ile sonuçlanmıştır.

DTÖ belli durumlarda ülkelerin geçici tedbirler almalarına müsade etmiş ve antidamping vergileri bu geçici tedbirler arasında dünyada en aktif kullanılan yöntem haline gelmiştir. Antidamping uygulamaları tüm dünyaya hızla yayılırken, Türkiye’de en fazla antidamping kullanan gelişmiş ülkeler arasında kendisine yer edinmiştir. Türkiye bugüne kadar binin üzerinde ürün için 40′ın üzerinde ülkeye antidamping soruşturması açmış ve bu soruşturmalardan ekseriyetle koruyucu önlem kararı çıkartmıştır.

Türkiye son derece aktif bir antidamping uygulayıcısı olmasına rağmen, antidamping yazınında özel olarak Türkiye’yi analiz eden çalışma sayısı bir iki istisna dışında yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir