Çok ufak boyutlarda oldukları için gözle doğrudan görülmesi çok zor olan pireler genelde aydınlığı sevmedikleri için geceleri ortaya çıkar. Yumurtlayarak çoğalırlar. Rastgele bıraktıkları yumurtalardan yaklaşık on gün sonra yavru pireler çıkmaya başlar.
Pirelere karşı bireysel engelleme yeterli olmayabilir. Çünkü pireler oldukça dayanıklı hayvanlardır. Böcek ilacı bile sıkmanız pek bir etki sağlamayacaktır. Bir binada pirelere müdahale edilmediği takdirde binayı istila edebilecek sayıya ulaşabilirler. Bu nedenle uzmanlardan yardım alarak toplu bir ilaçlama yapılması gerekmektedir. Ancak yanlış zehir kullanımı da insan sağlığını etkileyebilir.
Sıcak ortamları seven pireler genellikle yaz aylarında ortaya çıkarlar. Kıyafetler, yatak ve çarşaflar, halılar, depolar ve toz birinkintisi olan yerler pirelerin yoğunlukla bulunduğu bölgelerdir. Pirelerin yoğun bulunduğu bu ortamlarda genel bir temizliğin yapılması gerekir. Bu temizlemenin ardından bir sonuç alınamaması durumunda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Pireler ayrıca kan emen bir canlı türü olduğu için hastalık da taşıma olasılıkları vardır. Pireler, yukarı doğru 18 santimetre, ileri doğru ise 33 santimetreye kadar sıçrayabilirler.