Küf mantarları, nem oranı aşırı derecede yüksek olan evlerde, düşük ısı gibi durumlarda ortaya çıkar. Duvarların soğuk kalmamasına dikkat edilmelidir.
Odadaki nem oranı yaz aylarında yüzde 65, kış aylarında da yüzde 55’den fazla olmamalı (nem ölçme aleti bu konuda size yardımcı olur).
Küflenmenin neden kaynaklandığı tespit edilmeli, yoksa tekrar oluşur.
Küf temizliği için kiracılar önce bu konuda mal sahiplerine bilgi vermelidir.
Büyük çapta oluşan küf temizliği için profesyonel firmalarla tadilat işlemi yapılmalıdır.
Yarım metrekareden küçük alanlardaki küf oluşumunda, bir sağlık sorununuz yoksa alerjik bir durumunuz yoksa küfü temizleyebilirsiniz.
Kesinlikle sirke, temizlik malzemeleri ve küf gidericiler gibi kimyasal malzemeler kullanmayın. Temizliğe başlamadan önce koruyucu giysiler giyin (koruyucu gözlük, ağız maskesi, eldiven) ve sonra duş alıp giysilerinizi yıkayın.
Küfün oluştuğu varsa duvar kağıdı, döşek, halı ve ahşapları çöpe atın. (Küflenme az ise kıyafet ve döşeme mobilyaların temizlenmesi mümkündür)
Önce küf mantarını toz oluşmayacak şekilde, küf oluşmuş yüzeyleri nemli bezle silin ve sildiğiniz bezi evde tutmayın anında çöple birlikte atın. Sildiğiniz yerin üzerini Hepa fltreli süpürgeyle süpürün.
Daha sonra yüzde 70 veya 80 etil alkol (derecesi yüksek kolonyada olabilir) ya da ispirto ile silin. Alkol yanıcı bir madde olduğu için cam açık çalışın ve kıvılcım, açık ateşten uzak durun.
Son olarak küflü duvara yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra nalburlardan alacağınız Derz dolgu malzemesiyle sıva yapın.
Eğer duvarınız soğumazsa, herhangi bir su kaçağı bulunmuyorsa duvarınızda bir daha asla küf oluşmaz.