Ev Alım Satım Yaparken Dolandırılmamak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir
Genellikle ev alım satım işlemlerinde tapu müdürlüğünde imza atılmadan önce tapu memurları evi satana; parayı aldın mı? evi alana parayı ödedin mi? sorularını sorar ve her iki tarafta genelde para alışverişi olmasa bile sorulara evet cevabını verir.
Tapuda aldım-sattım ifadesini verdikten sonra tapu karşı tarafa geçer. Bedeli almadan bu aşamaya gelmek sıkıntı doğurur.
Ev alıp satarken dolandırılmamak için nelere dikkat etmek gerekir?
Satım yaparken tapu müdürlüğünde bedeli almadan işlem yaptığınızı belirtirseniz tapu memuru bunu not eder ve parayı karşı taraftan alamazsanız mahkemeye verebilirsiniz. Ya da aynı şekilde alamadığınız paraya ipotek koyarak bedeli almayı garantileyebilirsiniz. Tapu huzurunda ipotek sözleşmesiyle de bu sağlanır.
Herkese güvenerek kaparo ödenmemeli, sözleşme yapılmamalı. Sözleşmenin bir kopyası mutlaka alınmalı.
Yanlış daire ve metrekare dahil her türlü hatalı işlemle karşılaşmamak için belediye ve tapudan daire satın alınmadan önce araştırılmalıdır. Elinde satış taahhüdü ve tapu fotokopisi olduktan sonra bürokratlar yardımcı olur.
Satılan bölge dönüşüm kapsamında ise ev sahibi evini hemen satabilir. Böyle bir yeri satın aldığınızda bir kaç yıl eve giremeyebilirsiniz.
Satıcı veya alıcı akıl hastası ya da fiili ehliyeti sınırlandırılmış biriyse akrabaları gelip dava açarak alım veya satımı geçersiz hale getirebilir.